Lecsapott a NAV a 400 ezres kölcsönügybe keveredett nyugdíjasra

gazdaság
2015 január 28., 14:15
comments 146

Vagyonosodási vizsgálat indult egy szegedi nyugdíjas asszony ellen.

Pásztor Józsefné egy 2009-es ügy miatt került az adóhatóság "látókörébe". Van neki ugyanis egy fia, Tamás. A fiú hallássérült, emiatt hallókészüléke van. Ami még 2009-ben elromlott - derül ki a Délmagyar cikkéből. Mivel az OEP csak hétévente fizeti a cserét, és a határidő még odébb volt, ezért valahonnan össze kellett szedni az új készülék 929 ezer forintos árát. A család összefogott, mert az asszony 72 ezer forintos nyugdíjából nem jött ki az új hallókészülék. Így is maradt egy 400 ezer forintos luk, azt egy ismerős építési vállalkozótól kért kölcsönből pótolták ki. Szerződést is kötöttek a törlesztésre, Tamás ugyanis a főiskola mellett munkát is kapott, az ő fizetéséből fizetgették vissza a kölcsönt.

A baj az lehetett, hogy a nő a saját bánkszámlájáról küldte a törlesztőket. A beérkező pénzekre pedig felfigyeltek a NAV-nál, amikor az építési vállalkozót kezdték el vizsgálni. Így jutottak el a nőig, aki ellen vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek.

A nyugdíjas nő vagyonosodási ügye végül megoldódott, nem bírságolták meg. Pásztor Józsefné ugyanakkor úgy véli, túl sok energiát pazarolt rá az adóhatóság.

A NAV azt nyilatkozta a Délmagyarnak, hogy előfordul: azt is vizsgálni kell, hogy az adózónak volt-e elég jövedelme egy kölcsön visszafizetéséhez. Az, hogy az adózó nyugdíjas-e vagy sem, az ügy szempontjából érdektelen.

Kölcsönök reális visszafizetésének hatósági vizsgálatánál nyilván az is érdektelen, hogy az adózó politikus-e. A nyugdíjas nő nem az volt, könyvelőként dolgozott korábban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.