Népszerű tudomány egészen hülyéknek

tudomány
2015 január 31., 10:48
comments 256

Számtalan rockzenekarhoz hasonlóan a tudományos eredményeknek, áttöréseknek, vitáknak és elméleteknek is tud kifejezetten rosszat tenni a hirtelen jött népszerűség. Az ilyen-olyan okokból a tudomány gettójából kitörő, a közbeszéd részévé váló fogalmak gyorsan irtózatos közhellyé silányulnak, ráadásul külön rosszat tesz nekik, amikor csekély értelmi képességű emberek kezdenek ezekre hivatkozni, hol csak feleslegesen, hol eleve tévesen.

photo_camera AFP PHOTO / Yoshikazu TSUNO

Mivel a dolgok jelenlegi állása szerint a reáltudományok kevésbé képezik az általános műveltség részét, és így ritkábban szivárognak ki a laborítóriumokból, mint a társadalumtodományi vívmányok, a népszerűség átka elsősorban ez utóbbiakat éri utol. Ismerkedjünk meg a legsúlyosabb esetekkel, és tanuljuk meg helyes használatukat, hogy többé senki se nézhessen minket hülyének.

MASLOW-PIRAMIS

Illetve Maslow-szükséglethierarchia, ha még félműveltebbnek szeretnénk tűnni. Az ábra, amely vizuális típusok számára egyszerűen elmagyarázza, hogy a wifi fontosabb, mint az önmegvalósítás és a vacsora.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Amatőr társadalomtudósok hatalmas szívvel, nem olyan hatalmas aggyal.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Most tényleg azt próbálod nekem elmagyarázni, hogy ne lopjon fát, akinek éhes a gyereke??? Maslow-piramis, keress rá az interneten!"

HELYES HASZNÁLAT

"Tudtad, hogy a legújabb kutatások szerint a Maslow-piramist nem is állati sorban tartott rabszolgák, hanem rendesen fizetett mesteremberek építették?"

PROTESTÁNS ETIKA

Max Weber, a híres német Forma 1-es pilóta elmélete, amellyel megmagyarázta, hogy a kapitalizmust miért Nyugat-Hollandiában és nem Kelet-Guatemalában találták fel.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Közepes műveltségű magyarok, akik szülői tekintélyüket próbálják bizonyítani gyermeküknek, pedig ő a közös családi síelésen csak annyit kérdezett: “apu, Schladmingban miért ilyen tiszta minden?”.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Majd akkor lesz itt német életszínvonal, amikor Mucsán a csapból is protestáns etika folyik!"

HELYES HASZNÁLAT

"Uhh haver, nagyon kemény filmet találtam az Xhamsteren, nem is tudtam, hogy Protestáns Etika a Kink.com-nak is forgat..."

FUKUYAMA

Az ember, aki a világon mindenkinél - és ebbe a mindenkibe a római pápa és a muszlim öngyilkos robbantók is beletartoznak - jobban volt képes hinni abban, hogy létezik egy Paradicsom, ahol az emberi faj nyugovóra tér.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Fukuyamánál sokkal butább, sokkal többet hibázó, viszont sokkal kevesebbet kereső emberek, akiknek mások hibái elképesztő örömet okoznak.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"De szívesen megnézném, ahogy a Fukuyama Moszulban tart előadást a helyieknek a történelem végéről!"

HELYES HASZNÁLAT

"Ez a szar neked szusi? Kábé pontyból van! Gondolom a Fukuyamáról még csak nem is hallottál..."

HUNTINGTON

A társadalomtudós, aki évekkel a 2001. szeptember 11-i sajnálatos események előtt megjósolta, hogy a következő nagy világégés a civilizatorikusan megosztott Marosvásárhelyen fog kitörni.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Sekélyes külpolitikai szakértők, faux-kozmopoliták.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Egy dolgot az Iszlám Állammal, az ISIS-szel - vagy ahogy a politikailag korrekt kis példaképeid éppen hívják ezeket az állatokat - kapcsolatban szögezzünk le: ahogy Huntington hajszálpontosan megjósolta..."

HELYES HASZNÁLAT

"Javíthatatlan liberálisként azt vallom, hogy idős, alzheimeres vagy huntingtonos emberek maguk dönthessék el, meddig szeretnének ilyen állapotban élni."

BIG MAC-INDEX

A nemzeti és nemzetközi gazdaság kvantifikálására használt, önmagukban teljesen semmitmondó, viszont bárminek, és annak ellenkezőjének bizonyítására is használható mérőszámok egyike.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Akik szeretik minél gyakrabban demonstrálni, hogy szellemi horizontjuk és angoltudásuk elegendő az Economist grafikonjainak befogadásához.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Közös piac-schmözös piac! Majd ha egy debreceni munkavállalónak is csak annyi percet kell dolgoznia egy emeletes hamburgerért, mint egy düsseldorfinak, akkor vagyok hajlandó ezeket a brüsszeli bohócokat komolyan venni."

HELYES HASZNÁLAT

"Erről akkor vagyok hajlandó beszélni, amikor megint van a magyar Mekikben Grand Big Mac!"

GINI-INDEX

A nemzeti és nemzetközi gazdaság kvantifikálására használt, önmagukban teljesen semmitmondó, viszont bárminek, és annak ellenkezőjének bizonyítására is használható mérőszámok egyike.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Akik szerint amennyiben a hatalmas jövedelmi különbségek nem csökkennek, a fennálló világrendnek hamarosan vége lesz. És akik szerint nincsenek is hatalmas jövedelmi különbségek.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Már ne is haragudj, de azzal, hogy dehumanizálod és Gini-indexnek nevezed a Gini-együtthatót, magad is nagyban akadályozod elnyomott milliók megérdemelt felemelkedésének lehetőségét."

HELYES HASZNÁLAT

Tonic.

FOGOLYDILEMMA

A tudományos alap ahhoz, hogy el tudd dönteni, két sunnyogó gyermeked közül valójában melyik törte össze azt a drága vázát, és milyen büntetést érdemel a bűnös.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

A médiában igen, kollégáik közt viszont egyáltalán nem megbecsült politikai elemzők és egyéb beszélő fejek.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Csak nehogy ennek a bizottsági meghallgatásnak fogolydilemma legyen a vége!"

HELYES HASZNÁLAT

"Pincér, legyen szíves! A szárnyasok közül melyik fogást ajánlja?"

PILLANGÓHATÁS

A felelősség elhárításának egyik legelegánsabb módja, a kezek féltudományos indoklású széttárása.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Nagy világmegfejtők erős ezoterikus és konteós beütéssel.

HELYTELEN HASZNÁLAT

"Ha a háttérhatalom Pekingben megrezegteti szárnyát, Tel-Avivban felborulnak a gyíkemberek."

HELYES HASZNÁLAT

"Kisasszony, ahogy így magácskát elnézem, végre megértettem, mi is az a pillangóhatás! Nézze csak, ez itt a káoszelméletem!!!!!"

SCHRÖDINGER MACSKÁJA

A kisgyermekek által a karácsony előtti napokban érzett félelem, amikor a szülői szekrény mélyén felfedezett, becsomagolt ajándékos doboz kopogtatásra sem nyivákol.

LEGGYAKRABBAN VÉTKEZŐK

Stréber elsőéves egyetemisták, stréber elsőéves egyetemistákat lenyűgözni próbálók.

HELYTELEN HASZNÁLAT

Bármely mondat, amely úgy kezdődik, hogy “ennek klasszikus példája…”

HELYES HASZNÁLAT

16 cuki kép Schrödinger macskájáról, hogy igazán jó legyen ez a napsugaras reggel :)))

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.