Orbán etalon válaszokkal szerelte le Merkel kancellárt Szijjártó szerint

POLITIKA
2015 február 03., 10:24
comments 302

Az állami rádió reggeli műsorában Szijjártó Péter külügyminiszter újabb titkokat osztott meg Angela Merkel német kancellár és Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnapi, zárt ajtók mögött folytatott beszélgetéséről. Így most megtudhattuk, milyen simán kezelte Orbán a német kancellár aggályoskodásait. (Itt meghallgathatja, 180 perc, 1:34:00 környékén.)

Merkel szóvá tette például, hogy születtek olyan kormányzati döntések, amelyek "befolyásolják német gazdasági szereplők befektetési tevékenységét" Magyarországon, cégnevek említése nélkül. De Szijjártó elmondta, Orbán elmés válasszal vágott vissza:

"Ha olyan rossz és kiszámíthatatlan lenne a gazdasági környezet Magyarországon, akkor miért van jelen itt vagy hatezer német cég? Miért jött volna a hatmilliárd eurónyi német tőke a kormányváltás óta?

Na ugye? Ilyen megnyugtató válaszokat adott a magyar miniszterelnök Angela Merkelnek.

Szóba került az illiberálisozás is, mondta Szijjártó, "1 perc 20 másodpercig foglalkoztak ezzel a kérdéssel". A magyar miniszterelnök "világossá tette", hogy különböző országokban különböző demokráciafelfogás van, és "egyikőjük sem veszi magának a jogot", hogy beleszóljon a másik dolgába. Ahhoz nem fér kétség Szijjártó/Orbán szerint sem, hogy egy olyan közösséghez tartozunk, az Európai Unióhoz, aminek megkérdőjelezhetetlen értéke a (jelzőnélküli) demokrácia.

De egyébként sincsenek konfliktusok, azaz, Szijjártó szavaival:

"Nem nehezítik a magyar-német viszonyt konfliktusok, amelyek elnehezítenék az együttműködés építését."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.