Az Európai Központi Bank meg akarja fojtani a görög bankokat

gazdaság
2015 február 05., 09:08
comments 40

Többé nem használható fedezetként görög kötvény az EKB-nál, döntött tegnap este az EKB. Ezzel elzáródik a görög bankok hivatalos finanszírozási lehetősége. Az indoklás szerint azért, mert nem biztosított a most futó, EKB-Európai Bizottság-IMF hármas által koordinált hitelprogram felülvizsgálata, amivel az új Sziriza-kormány bejelentéseire reagálhattak.

Annyiban nem halálos a dolog, hogy a görög bankok eddig is jellemzően egy másik, ELA nevű rendkívüli eszköz segítségével finanszírozták magukat.

Sokan bírálják most emiatt az EKB-t, mivel egyoldalúan, felhatalmazás nélkül hozott meg egy politikai döntést, gyakorlatilag kizárták az eurózónából Görögországot. Ráadásul tegnap még úgy tűnt, hogy jól sült el Mario Draghi EKB-elnök és a görög pénzügyminiszter, az időközben mémmé vált Yanis Varoufakis találkozója, mindketten pozitívan nyilatkoztak. Utóbbi például azt hangsúlyozta, hogy Görögország jegybankja az EKB, ezért nem konfrontálódnak velük.

(ECB.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.