Egy délutánt tölt csak Budapesten Putyin

POLITIKA
2015 február 05., 09:59

Szijjártó Péter külügyminiszter adott interjút a Figyelőnek, ebből derültek ki részletek az orosz államfő látogatásáról. Vlagyimir Putyin február 17-én délben érkezik, a délutánt fogja Budapesten tölteni. Előbb Orbán Viktorral fog négyszemközt tárgyalni, majd jön egy plenáris ülés, egy ebéd és egy sajtótájékoztató. Utána ellátogat Áder János köztársasági elnökhöz is.

Az orosz elnök civilszervezetekkel vagy orosz befektetőkkel nem fog találkozni, viszont programjában szerepel egy koszúrázás, igaz az az interjúból nem derült ki, hogy minek a koszorúzása.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy Paksról nem lesz mit tárgyalnia Putyinnak és Orbánnak, hiszen az egy aláírt kétoldalú megállapodás, "nincs ok elővenni a témát". Viszont lesz szó a gázmegállapodásról, és a kereskedelmi kapcsolatok felélénkítéséről is.

Szintén kérdés lesz, hogy mi legyen a hatalmas mennyiségű le nem hívott gázkeretünkkel, ami a 2015-ig tartó szerződés keretéből megmaradt. Szijjártó szerint pont ennek megtárgyalása az egyik legfontosabb feladat.

Természetesen téma lesz Ukrajna helyzete is, de erről több nemigen derült ki a Figyelő nyomtatott számában megjelent interjúból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.