Amikor Orbán Viktor az araboknak köszönte meg, hogy visszahoznak valamit a nyitott, mindenkit befogadó Budapestből

POLITIKA
2015 február 05., 19:07
comments 182
  • Magyarország nem kér az iszlámból - nyilatkozta Orbán Viktor.
  • Magyarországnak nyitnia kell az arab világ felé - adta ki a gazdasági parancsot korábban szintén Orbán Viktor.
  • Ezt a két dolgot kell most összehozni valahogy.

"A kultúrák együttélése hatalmas feladat és kockázatos, különösen amikor az iszlámról és a kereszténységről van szó. Magyarország nem vállalta ezt a kockázatot, és a jövőben sem vállalja. Nem akarunk multikulturális társadalmat"

- ezt nyilatkozta Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. Mondott mást is, érdemes elolvasni.

"Az Egyesült Államokkal egy meglévő, erős szövetséget mélyítettünk tovább. Európában erősebb a pozíciónk, mint valaha volt. És a legerősebb arab államtól is megérkezett a meghívás, hogy rendezzük azt, amit az elmúlt nyolc év arabellenes politikája Magyarországon elrontott"

ezt is Orbán Viktor mondta, de nem most, hanem a Fidesz 2011-es kongresszusán. A legerősebb arab államon Szaúd-Arábiát értette, amelyet 2005-ben Gyurcsány Ferenc egy viccnek szánt megjegyezéssel sértett meg, amiben leterroristázta a szaúdi válogatott labdarúgókat.

Orbán a meghívást elfogadva el is utazott Szaúd-Arábiába, találkozott az uralkodóval, népes küldöttséget is vitt, majdnem a teljes kormány elkísérte, államkötvény vásárlásról és befektetési lehetőségekről tárgyaltak. Orbán azt mondta:

Magyarország mint keresztény ország és Szaúd-Arábia mint iszlám ország nem a civilizációk összeütközésében, hanem azok szövetségében érdekelt.

A magyar kormányfő megemlítette, hogy 280 szaúdi diák tanul magyar egyetemeken, azt javasolta az uralkodónak, hogy ezt a számot többszörözzék meg, ennek érdekében leegyszerűsítik az itt tartózkodásuk "európai jog szerinti bonyolult rendjét".

photo_camera Orbán Viktor Szaúd-Arábiában Fotó:Orbán Viktor/Facebook

"Bárcsak minden egyes viszonyrendszerben ilyen nagy lépésekkel és gyorsan haladnánk előre, mint ahogy itt tesszük ezt, az arab világban"

- összegezte útját Orbán.

A magyar kormányfő tavaly visszatért Szaúd-Arábiába.

Mi nem azért jövünk ide, hogy kioktassunk bárkit emberi jogokból vagy modern világfelfogásból. Mi azért jövünk ide, mert tiszteljük az arab kultúrát, és elismerjük azt, ahogyan ők berendezték és a világ egyik legsikeresebb részévé tették a saját világukat.

- mondta Rijádban 2014-ben.

Aztán tavaly itthon kitüntette a szaúdi uralkodócsalád leghiúbb tagját, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz Ál Szaúdot. Orbán szavai szerint nem a sok pénze, hanem a példás karrierje miatt, meg azért, mert a herceg jó ember.

Libanon is a barátunk

Orbán nemcsak a szaúdi herceget, hanem libanoni üzletembereket is kitüntetett.

2013 februárban ezzel kommentálta az elismerést:

"A magyarok sosem felejtik el, hogy Keletről származnak, ezért mi jól érezzük magunkat Keleten, és jól érezzük magunkat Keletről jött emberek társaságában"

Orbán kitüntető figyelmet fordít Libanonra. 2012 elején utazott oda, aztán még abban az évben fogadta Nadzsíb Mikáti miniszterelnököt Budapesten, majd 2013 elején megint Orbán ment. Kollégájának 2012 novemberben a Parlamentben azt mondta:

"Százas nagyságrendben szeretnénk a következő évtől kezdődően libanoni diákokat fogadni magyar egyetemeken, és magyar diákokat szeretnénk küldeni libanoni egyetemekre, ami egyébként a térségben való kulturális megerősödésünket is, mármint Magyarország megerősödését is jól szolgálná".

Megállapodtak abban is, "hogy a vízumhozzáférés lehetőségét – az európai uniós szabályokat tiszteletben tartva, de – a lehető legkönnyebbé és legegyszerűbbé fogjuk tenni a libanoni állampolgárok számára. Azt reméli ettől, hogy a két ország közötti "személyes kapcsolatok nagyságrendje, mennyiségben és minőségben is meg fog majd erősödni".

2013-ban pedig azt jelentette be kint: a magyar kabinet száz állami ösztöndíjat ajánlott fel libanoni diákoknak.

Gyertek, jordán üzletemberek

Szaúd-Arábia és Libanon mellett Jordániával is barátkoznánk. Amikor 2013-ban ott járt Orbán, így elemezte a világgazdasági folyamatokat: míg az arab világ a jövőben fel fog értékelődni, és növekedik a világgazdaságban játszott szerepe, addig Európát az a veszély fenyegeti, hogy csökkenni fog a súlya, ha nem változtat. Abdalláh Enszúr miniszterelnökének azt mondta:

"amíg a többi európai ország nem tér jobb belátásra, Magyarország örömmel fogadja a jordán üzletembereket".

Akik pedig már itt vannak, azokra odafigyel. Orbán részt vett a Klotild Palota megnyitóján, amit a jordán tulajdonban lévő Mellow Mood csoport újított fel.

"Hiszünk abban, hogy bár a civilizációk között konfliktusok is vannak a világban, és ezek időnként embertelen módon nyilvánulnak meg, de azért mind a két civilizációban a jóakaratú emberek vannak többségben. Együttélésre törekszünk, istenfélő és istentisztelő népek vagyunk a szívünk mélyén. És ez megadhatja azt, amire az emberiség vágyik, a civilziációk közötti békés egymás mellett élést".


Orbán külön háláját fejezte ki a Magyarországon élő jordán közösségnek.

A cég két jordán tulajdonosa Orbán előterjesztésére kitüntetést is kapott. A miniszterelnök az avatóbeszédében külön kitért rájuk, amikor sztorizva elmesélte, hogy a két jordán üzletember eredetileg "tanulni jött Magyarországra, jól érezték magukat, megszerettek bennünket, láttak lehetőséget, itt maradtak. Kicsiben kezdték és sokra vitték".

"Mindig is örülök annak, ha azt látom, hogy Magyarországon a magyar gazdaság nemcsak a magyaroknak, hanem a külföldieknek is kínál lehetőséget. És a tehetséges emberek, jöjjenek a világ bármely sarkából, Magyarországon megtalálják a számításukat"

- mondta. Akkor.

És megtalált a közös pontokat a magyarokban és az arabokban. Összefoglalva: Azért vagyunk lelkileg közel egymáshoz és tudunk együttműködni, mert a profit sem esik jól igazából, ha nincs ebben valami barátság, valami lélek.

A magyarok és az arabok közötti együttműködés azért lehetséges, mert az üzleten és a hasznon túl, a barátságot, a tiszteletet, az együttlétet is fontosnak tartjuk.


Még azt is mondta:

"A magyarok a szívük mélyén nyitottak, vendéglátóak, együttműködésre készek és nagyvonalúak. Sőt, örömüket lelik a nagyvonalúságban. Ez is egy olyan tulajdonság, ami visszahozhatja a régi Budapest hangulatát, hiszen a kommunizmus előtti Budapest nyitott, nagyvonalú, lovagias város volt. Mindenkit befogadott, mindenkinek adott egy esélyt és minden jóakaratú embert örömmel fogadott."

És az arabok beruházása ebből hozhat vissza valamit.

A Mellow Mood Group tulajdonosai egyébként a kitüntetés átvételekor kiadtak egy közleményt, ebben azt írták, hogy éppen 20 évvel ezelőtt kezdtek el turizmussal foglalkozni Magyarországon, és köszönetet mondtak a magyar népnek is, hogy ezt a lehetőséget megkapták.

A kormány a héten nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá a Párisi Udvar fejlesztését. Ez is klotildos Mellow Mood Group projektje.

Azt pedig értjük, hogy Orbán az iszlámból, így a muszlimokból nem kér, és az arabokat biztatja, hogy jöjjenek tanulni és üzletelni, de ha bereteszeli Magyarország ajtaját, ne érje majd nagy meglepetés, ha a két csoport között nagy átfedéseket talál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.