Kívülállóként ír a Simicska - Orbán háborúról az új Magyar Nemzet

politika
2015 február 07., 05:36
comments 191

MNOCimlap

Semleges hangú hírösszefoglalót közöl a Magyar Nemzet a gecigate-ről. A címlapon a változás csak annyiban látszik, hogy D. Horváth Gábor a lap főszerkesztője. Simicska Lajos szerint Orbán Viktornak csak a lojális média kell, totális médiaháborút akar és nem az adófizetés, hanem a kiszámíthatatlanság zavarja:

„Mi lesz akkor, ha Orbán Viktor egyszer csak megvakarja a fejét, és kitalálja, hogy a duplájára emeli a kulcsot? Orbán kudarcot vallott az RTL Klubbal szemben a médiaadóval, de ennek beismerése helyett ragaszkodik az ötlethez és a várt bevételhez, így szétteríti a terhet a médiapiac kisebb szereplői között.”

Széles Gábor lapja, a Magyar Hírlap a főszerkesztők frissen meglelt lelkiismeretét dicséri. A címlap szerint

Nemet mondtak az ellenzékiségre Simicska Lajos médiacég-vezetői

A Népszava főszerkesztője, Németh Péter nem lacafacázik,

Geci

címmel közölt véleménycikket. Szerinte

„ez a háború már teljesen irracionális körbe érkezett. Vagy komolyan kell vennünk, hogy a mai Magyarországon, a Fidesz rezsimben egyáltalán nem kizárható, hogy egyes szereplők nem pusztán egzisztenciálisan – erre volt már eddig is példa – hanem fizikailag is leszámoljanak egymással?”

A Népszabadság szerkesztői cikke mindenkit alaposan lehord. Szerintük tisztességes polgári viszonyok között olyan sincs, hogy a reklámadót egyetlen társaságra vetünk ki, olyan sincs, hogy utána egy titkos alku miatt az egészet szétterítjük a teljes szakmára, és olyan sincs, hogy egy addig kormányközeli oligarcha egyszer csak elkezd beleszólni az általa birtokolt újságok tartalmába.

„Médiatulajdonos nem dönthet tartalmakról. Tilos. Még a fenyegetések szintjén is. A nálunk érvényes etikai kódexek szerint is így van. Nem remélhetjük, hogy nem teszi meg mégis. Ezen nem változtat az sem, hogy elmenekültek médiájának vezetői. Merre forduljunk, ha ezt nem akarjuk látni? Arra, ahol az állam által uralt tévéknél lenne majd helyük a lázadóknak?”

A Blikk most sem mulasztja el, hogy a főszereplők életkorát zárójelben ne közölje.

„Rátámadt Orbán Viktorra (51) az egyik legbefolyásosabb kormányközeli vállalkozó. Simicska Lajos (55), aki a Közgépen keresztül százmil­liárdos állami beruházásokat nyert, s rengeteg állami földet is kapott bérbe, minősíthetetlen szavakkal illette a miniszterelnököt. Orbán egy g.ci.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.