ENSZ: Egyre több támadás ér diáklányokat azért, mert iskolába járnak

oktatás
2015 február 09., 13:13
comments 27

Az elmúlt években a világ több mint hetven országában követtek el támadásokat oktatási intézmények ellen, és ért elsősorban diáklányokat erőszak, fenyegetés és egyéb sérelem amiatt, mert iskolába jártak.

- ez derült ki az ENSZ emberi jogi főbiztosságának hétfőn közzétett beszámolójából.

Az ENSZ adatai szerint egyedül 2012-ben több mint 3600 különböző támadást követtek el oktatási intézmények, tanárok és diákok ellen. A jelentés szerint a lányok, valamint a nemek közötti egyenlőséget hirdető oktatók voltak legtöbbször a támadások célpontjai.

photo_camera Diáklányok Gázában (MOHAMMED ABED / AFP)

A beszámoló szerzői szerint az oktatásban részt vevő fiatal nők elleni erőszakos cselekmények száma bizonyos országokban aggasztó módon megnőtt.

Az ENSZ-jelentés emlékeztetett arra, hogy tavaly december 16-án merényletet követtek el egy pesavari katonai iskola ellen Pakisztánban, és a támadásban százötvenen - köztük 132 diák - vesztették életüket. Tavaly áprilisban a nigériai Boko Haram szélsőséges iszlamista csoport - a szervezet neve hausza nyelven azt jelenti, hogy tilos a nyugati oktatás - több mint kétszáz diáklányt hurcolt el a nigériai Chibok faluból. Emellett a beszámoló kitért a pakisztáni Malala Juszafzaira, a 2014-es Nobel-békedíj fiatal győztesére és a lányok oktatásáért síkra szálló aktivistára, akit 2012-ben emberi jogi tevékenysége miatt megpróbáltak megölni a tálibok.

2009 és 2014 között egyebek mellett a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Salvadorban, Haitin, Indonéziában, Irakban, Maliban, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken és Szíriában támadtak diáklányokra és tanárokra.

A világszervezet sajnálattal szögezte le, hogy az iskolák nem számítanak manapság biztonságos tartózkodási helynek. Ennek az ENSZ szerint főleg a nőkre nézve messzemenő következményei vannak, mivel azok a lányok, akik kimaradnak az iskolából az őket érő esetleges atrocitások vagy a félelem miatt, könnyebben válnak családon belüli erőszak, kényszerházasság vagy egyéb bűncselekmény áldozatául. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.