Mohamed-karikaturista közelében lövöldöztek Koppenhágában: három sebesült, egy halott

Terrorizmus
2015 február 14., 17:25
comments 335
photo_camera AFP-fotó/ Scanpix Denmark

UPDATE: Egy halálos áldozata és három sérültje van a szombat délutáni koppenhágai lövöldözésnek.

A lövöldözés egy kulturális rendezvény közelében történt, a rendezvény fő vendége az a svéd karikaturista volt, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta. Hírügynökségi jelentések szerint a három sebesült rendőr, a halálos áldozatról egyelőre annyit tudunk, hogy negyvenéves dán férfi. A három rendőr sérülése nem életveszélyes. A lövéseket két férfi adta le. A dán rendőrség már a svéd hatóságok bevonásával üldözi az elkövetőket.

A szombati koppenhágai rendezvény címe "Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság", Lars Vilks a fő vendég volt. Vilks rajzai 2007 augusztusában jelentek meg a Nerikes Alle handa című örebrói lapban, az újság egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrálásának szánta a karikatúrákat, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót. A rajzsorozat annak idején nagy vitát, a muzulmán országok részéről pedig heves tiltakozást váltott ki, több iszlám csoport pedig halállal fenyegette meg őt. Az al-Kaida terrorista hálózat 150 ezer dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. 2010-ben két fiatal megpróbálta felgyújtani Vilks svédországi házát.

A 2007 óta szigorúan őrzik Vilkst, aki most is sértetlen maradt, a hátsó bejáraton át hagyta el az épületet. A rendezvény a lövöldözés után is folytatódott.

Az eseményen jelen volt a francia nagykövet is, aki néhány perccel csak annyit írt Twitterén: "Még életben vagyok."

Estig az elkövetőkről annyit tudunk, hogy dánul beszéltek, és a rendezvénynek helyt adó kávéház bejáratánál lövöldöztek, összesen körülbelül ötven lövést lehetett hallani a környéken. Egy sötét színű Volkswagen Polóval menekültek.

A TV2 dán televízió híradója szerint a dán titkosszolgálat terrortámadásnak tartja az akciót. (A rendőrség fél órával korábban még azt közölte, hogy nem tudja, terrorakció volt-e.) Úgy tűnik, hogy ez volt Dánia történetének egyetlen halálos kimenetelű terrortámadása.

Dán jelentések szerint este nyolc óra körül a légierő is bekapcsolódott a tettesek üldözésébe. Repülőgépeket bocsátott a rendőrség rendelkezésére.

A dán rendőrség valamivel hét óa után közzétette a két gyanúsított férfi közül az egyik személyleírását: 25-30 éves, 185 centiméter magas, sportos testalkatú, "arabos kinézetű", de az átlagosnál világosabb bőrű, fekete hajú. Fekete vagy sötétkék síkabátot viselt, száját és arcának alsó felét egy sárga, narancs vagy piros színű kendővel takarta el. A fegyvere körülbelül 90-100 centiméter hosszú, fekete színű géppisztoly vagy gépkarabély.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.