https://img.444.hu/000_DV1966368.jpg

Koppenhágában harmincezren emlékeztek a terrortámadás áldozataira

külföld
2015 február 16., 21:38

"Ragaszkodunk ahhoz, hogy szabadon, biztonságban és egy demokratikus államban éljünk. Emiatt vagyunk itt ma este"

-  mondta el Helle Thorning-Schmidt dán miniszterelnök az összegyűlt tömeg előtt, ami a kulturális központ közelében gyűlt össze, ahol egy fegyveres terrorista szombaton agyonlőtte az 55 éves Finn Noergaard dokumentumfilmest. És s hozzátette: "amikor mások megpróbálnak minket megfélemlíteni és megosztani, a válaszunk mindig az egységes közösség".

 "Ma este minden dániai zsidónak azt mondom: nem vagytok egyedül. A dániai zsidók ellen elkövetett merénylet egész Dánia elleni támadásnak minősül"

- mondta Thorning-Schmidt, utalva a másik, vasárnapra virradó éjszakai lövöldözésre egy zsinagógánál, amelynek Dan Uzan fiatal zsidó biztonsági őr esett áldozatul.

A kormányfő ugyancsak megemlékezett a francia népről, amely ebben a nehéz pillanatban kezet nyújt a skandináv országnak. Francois Zimeray, Franciaország koppenhágai nagykövete, aki jelen volt a szombati lövöldözés helyszínén, azt mondta, a két országnak közös a tragédiája, és közösen is kell harcolniuk.

A hétfői megemlékezésen tiszteletét tette Stefan Löfven svéd miniszterelnök és Harlem Désir Európa-ügyi francia államtitkár is.

Szombat délután kettős terrortámadás történt Koppenhágában: egy fegyveres lövéseket adott le egy kulturális központ kávézójára, amelyben rendezvényt tartottak a szólás szabadságáról, majd néhány órával később egy zsinagógánál lövöldözött. A támadó két emberrel végzett, ötöt megsebesített. A rendőrök vasárnap kora reggel tűzharcban agyonlőtték a merénylőt.

Hétfőn Dánia-szerte félárbocra eresztették a kormányzati épületeken a nemzeti lobogókat.

A dán média vasárnap adott róla hírt, hogy a kettős támadás elkövetője egy 22 éves fiatal férfi, Omar el-Hussein. Legfrissebb jelentések szerint a férfi állítólag palesztin származású, de Dániában született, és dán állampolgársággal rendelkezett. (MTI, felső kép: ASGER LADEFOGED / SCANPIX DENMARK / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.