Most vagy mérnökből is túltermelés van, vagy megint hülyeségeket beszélt a kormány

politika
2015 február 16., 12:38

Visszatérő állítás a kormánypártok részéről, hogy Magyarországon túltermelés van bölcsészekből. Hogy ezt mire alapozzák, azt nem tudni. Ha a munkaügyi statisztikákra, akkor hazudnak:

a bölcsészek körében a mérnökökéhez hasonlóan nagy a foglalkoztatottság: 79 százalékuk van állásban, míg a mérnököknek a 83 százaléka.

Ebből adódik, hogy a munkanélküliség a végzett bölcsészek körében is rendkívül alacsony:

még a három százalékot sem éri el.

És az sem igaz, hogy a bölcsészek csak szar munkákat kapnak:

71 százalékuk vezető vagy diplomás foglalkozásban dolgozik.

A mérnökök és a bölcsészek közötti egyetlen lényeges különbség a kezdő fizetésekben mutatkozik. A végzés utáni harmadik évben az átlagmérnök 25 százalékkal többet keres a cserébe jellemzően kötetlenebb munkaidőben, intellekutálisan vonzóbb közegben dolgozó bölcsészeknél. (Via Index / De Facto Blog)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.