A kormány listát készített azokról az EU-s projektektől, amelyektől késés miatt elvehetik a megítélt támogatást

Tbg
politika
2015 február 17., 17:52
comments 40

Magyarország 2007 és 2013 között összesen 8200 milliárd forintos támogatásra volt jogosult, ehhez a kormány mintegy 9200 milliárd összértékű projektet társított, azaz vállalt pénzügyi kötelezettséget.

Azért vállalt többet, mert számított rá, hogy egyes projektek késni fognak, azaz nem minden valósul meg, ugyanakkor az uniós forrásokat teljesen le szeretné hívni az év végéig. (Tavaly, azaz gyakolatilag idén új uniós fejlesztési ciklus indult.)

A kormány most közzé is tette azokat a projekteket, amelyek késésben vannak, és felmerült zárolásuk.

"A futó fejlesztések soron kívüli felülvizsgálata lehetővé teszi, hogy a kormány egyes, korábban támogatott fejlesztésektől elvonja a forrást és a zárásra minimalizálja az ország költségvetési kockázatát. "

Ebből listából lehet szemezgetni.

Gyors átfutottuk, egészen vegyes a kép: sok településen pl. az ívóvíz-ellátás fejlesztése maradhat hoppon, de találni V. kerületi (belvárosi) fejlesztés megcsúszását is, ahogy olyan megaprojekteket, mint az 1-es villamos meghosszabbítása (BKK-s projekt), vagy a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, de a Belügyminisztérium is adós maradt egy félmilliárdos projekt befejezésével.

Néhány példa:

A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás arányának növelése -- 8,4 mrd forint

  • Budai Vár és környéke közlekedés fejlesztése -- 10,9 mrd forint
  • A Duna Televízió Nonprofit Zrt. a rugalmasság útján -- 14 millió forint
  • ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1.fázis -- 36,9 milliárd forint
  • 1-es és 3-as villamos vonalak továbbfejlesztésének I. üteme -- 40,9 milliárd forint
  • V. kerület, Budapest,  Vadász utca 11-13. (Egyesített Bölcsődék) energetikai felújítása -- 144,6 millió forint
  • Közigazgatási szolgáltatások használatára való ösztönzés és azokról tájékoztatás -- 500 millió forint

A kormány a forrást veszítő állami szervet büntetni is fogja (nem pályázhat új projektre), és, ahogy írják:

"Amennyiben egy állami intézmény esetlegesen forrást veszít, a Kormány döntése értelmében ennyivel csökkentjük az adott szervezet 2016. évi központi költségvetési támogatását, amely szankció nem érintheti az állami szerv által ellátott közfeladatokat.  "

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.