Ilyen zsidóként sétálni Párizsban

vallás
2015 február 17., 09:56
comments 335

Ősszel volt ez a nagy sikerű videó, amiben egy nő 10 órán át sétált New Yorkban, és közben egy rakás férfi beszólogatott vagy füttyögött neki, követte vagy próbálta felszedni, pedig ő csak csendben ment az utcán.

Most Zvika Klein izraeli újságíró vitte tovább az ötletet, hogy megmutassa, milyen súlyos Franciaországban az antiszemitizmus: 10 órán át sétált Párizs különböző részein kipában, közben egy csomóan beszóltak neki („Zsidó!”, „Buzi!”, „Éljen Palesztina!”), leköpték, és fenyegetően néztek rá. Persze nem mindenhol, inkább csak a szegényebb, muszlimok lakta részeken.

A kellemetlen videón látszik, hogy a készítő is eléggé meg van rémülve. (Egyébként egy testőr követte őt és a hátizsákos kamerást.) Mint mondta: „Ha egy izraeli zászlóval sétáltam volna, megértem, hogy az negatív érzéseket okozhatott volna. De nem hiszem, hogy egy kipa viselésének ilyesmit kéne kiváltania.”

Persze, mint minden ilyen 10 óráról 90 másodpercesre vágott videónál, itt is probléma, hogy a végeredmény torzít, de így is elég elgondolkodtató. Klein egyébként elismeri, hogy a muszlim és más kisebbségek is hasonlót tapasztalhatnak a város más pontjain.

Egyszer volt nekünk is egy hasonló, de sokkal viccesebb kísérletünk(BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.