Öt képviselő sérült meg a török parlamentben kitört verekedésben

külföld
2015 február 18., 09:06

Szerdára virradó éjjel zárt ülésen harapózódtak el az indulatok, amikor a kormánypárt egy olyan törvényjavaslatot akart keresztülvinni, ami még nagyobb hatalmat biztosítana a rendőrségnek.

Az országot egyre inkább uralma alá hajtó Recep Tayyip Erdogan államfő egykori pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői azon háborodtak fel, hogy ellenzéki képviselők mindenféle oda nem illő módosítókkal próbálták meg késleltetni a vita megkezdését.

photo_camera AFP PHOTO/OZAN KOSE

Ertugrul Kurkcu, a kurdokat támogató Demokrata Néppárt (HDP) társelnöke elmondta, hogy a verekedés során székek röpködtek, két képviselőt pedig a házelnöki kalapáccsal ütöttek fejbe. Az öt sérültből négyet kórházba szállítottak. Az ülést végül szerda délutánig felfüggesztették.

Az ellenzék szerint a vitatott törvénytervezet rendőrállammá változtatná Törökországot. A javaslat értelmében a biztonsági erőknek lehetőségük lenne bírói felhatalmazás nélkül - a puszta gyanú alapján - házkutatást tartani, bárkit őrizetbe venni és lehallgatni. A törvénytervezet ellen kedden este tüntetés volt Isztambulban. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.