Ha jóban vagy azzal, aki az állami megbízásokat kapja, akkor ezzel a módszerrel viszonylag egyszerűen kereshetsz egy kis pénzt

gazdaság
2015 február 19., 05:18
  • A hivatalos kormányzati weboldalakkal az a baj, hogy későn indulnak el, nem futnak rajtuk reklámok, és nem igazán lehet nagy pénzt szakítani az üzemeltetésükkel.
  • Viszont úgy tűnik, az nem zavarja az államot, ha egy cég a hivatalos kormányzati weboldalnál hamarabb tájékoztat ugyanarról, amiről a hivatalos oldal tájékoztatna, csak a nem hivatalos oldalon futnak reklámok, és az üzemeltetői fizetős konferenciákat is szerveznek.
  • Sőt, az államot az sem zavarja, ha a hivatalos tájékoztató weboldal és a nem hivatalos, reklámos oldal üzemeltetői összefonódnak.
  • Az állam még bátorítja is a nem hivatalos oldal üzemeltetőjét.

A kormány 2014 őszén már nagyon szerette volna bizonyítani, hogy elkötelezett az adócsalás elleni harcban, ki is találták az Elektronikus Áruforgalom-Ellenőrző Rendszert, azaz az EKÁER-t. A rendszer 2015. január 1-jétől – úgy, ahogy – működik, a kereskedőknek pedig minden fuvarjukról meg kell adniuk egy csomó adatot a NAV-nak.

A rendszert hatalmas kapkodással indították el, a kereskedők pedig eléggé felháborodtak azon, hogy velük senki nem beszélt meg semmit. Az EKÁER indításának tervei már a 2014 őszén benyújtott adótörvényekben benne voltak, de akkor mindenki az internetadóval törődött. Aztán az EKÁER részletszabályait meghatározó miniszteri rendelet késett, ennek tervezetét alig 24 óráig lehetett véleményezni a kormányzati honlapon, a végleges szöveg pedig csak december 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben.

Ez az egész oda vezetett, hogy 2014 végén volt Magyarországon egy csomó kereskedő és fuvarozó, akik bármit megadtak volna azért, hogy végre valaki tájékoztassa őket, pontosan milyen is lesz a január 1-től elinduló EKÁER-rendszer. A kormány azonban nem siette el a tájékoztatást, a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint csak 2014. december 17-én indult ez az EKÁER hivatalos honlapja, az ekaer.nav.gov.hu. Ekkor épp 2 hét volt a rendszer indításáig.

photo_camera A hivatalos oldal címlapja

Volt azonban egy másik weboldal is, ami az EKÁER-ről ajánlott tájékoztatást, az ekaer.hu.

Ezt a domaint 2014. november 3-án regisztrálta a BIOROBOTOK Informatikai és Adatfeldolgozási Kft. Az ekaer.hu valóban az EKÁER-ről kínált és kínál azóta is információkat, olvasható rajta a rendszert leíró jogszabályok szövege, hírlevélre lehet feliratkozni, és volt egy Asszisztencia menüpont is, ahol az oldal üzemeltetői évi 10 ezer forint regisztrációs díjért ajánlottak felvilágosítást az EKÁER-rel kapcsolatos komplexebb kérdésekben.

Egy ilyen weboldal működtetése többféleképp is jövedelmező lehet. Ha vannak rajta reklámok, akkor azok után fizet a hirdető az oldal üzemeltetőjének, ezen kívül az oldal árulhat pénzért is felvilágosítást, és az oldal hírlevelére feliratkozó felhasználók is értékes adatokat adnak meg üzemeltetőnek. Az ekaer.hu mindhármat csinálja: adatokat kér a hírleveléhez, részvételi díjas konferenciákat szervez az EKÁER-ről, és vannak rajta Google-hirdetések is, melyek után annál több pénzt kap az oldal fenntartója, minél többen kattintanak az oldalra (és látják ezzel a reklámot is).

Az ekaer.hu oldalra, 2014. december 16-ig, tehát nagyjából a hivatalos oldal elindulásáig, több mint 70 ezer ember kattintott. Ezt onnan lehet tudni, hogy a Magyar Távirati Iroda hírt adott ki róla. Ebben a Biorobotok Kft. nevében nyilatkozó Kovács Emese ügyvezető elmondja, hogy január 1-ig tovább erősödő érdeklődésre számítanak, és hogy az ekaer.hu oldalt addig 54 országból keresték fel, hiszen ekkorra már volt idegen nyelvű menü is a honlapon. Az MTI-OTS által lehozott közlemény következetesen

az EKÁER-rendszer honlapjaként hivatkozik az ekaer.hu-ra.

photo_camera A nem hivatalos oldal címlapja.

A Biorobotok nemcsak a közleménnyel tudta jól reklámozni magát, de az is kapóra jött a cégnek, hogy a kormany.hu oldalon a Nemzetgazdasági Minisztérium Adó- és Pénzügyekért Felelős Államtitkársága az EKÁER-rel kapcsolatos közleményeiben következetesen az ekaer.hu oldal logóját használja a hivatalos ekaer.nav.gov.hu oldal megjelenítése helyett.

photo_camera Printscreen a kormany.hu-ról.

December 17. óta már a hivatalos oldal is működik, az elérhető adatok összehasonlításával hamar világossá válik, hogy az ekaer.nav.gov.hu és az ekaer.hu nagyjából ugyanazokat az információkat kínálja. A különbség csak annyi a két oldal között, hogy a hivatalos oldalon nincsenek hirdetések, és azon nem hirdetnek fizetős konferenciákat sem.

Megkérdeztük a NAV-ot, nem gondolják-e, hogy az ekaer.hu weboldal megtéveszti vagy megtévesztette a felhasználókat azzal, hogy úgy tűnhetett, mintha az lenne a hivatalos EKÁER-weboldal. Azt válaszolták, hogy nem gondolják, hiszen az ekaer.hu oldal nem vette át a hivatalos oldal megjelenését, ezért a NAV szerint az oldal üzemeltetőivel szemben nincs szükség olyan eljárásra, amilyet a NAV a saját weboldalát bitorló céggel szemben folytat, amiért az nav.hu néven weboldalt működtet, ami tökre úgy néz ki, mint a hivatalos nav.gov.hu. Az adóhatóságnak már a Magyar Logisztikai Beszerzési és Készletezési Társaság szakmai híroldala, a logisztika.hu is jelezte, hogy félrevezető lehet az ekaer.hu MTI-ben is megjelent közleménye, de a NAV erre a jelzésre sem kezdett vizsgálatba.

Megkérdeztük az EKÁER rendszer kifejlesztésével, működtetésével és a hivatalos oldal létrehozásával megbízott i-Cell Mobilsoft Kft-t, hogy őket zavarja-e az ekaer.hu weboldal, és nem tartják-e félrevezetőnek azt. A válasz itt is mindkét kérdésre nem volt. Mint írták, a Biorobotok Kft. egyeztetett is velük annak érdekében, hogy az ekaer.hu oldalra csak valós információk kerüljenek.

„Az ekaer.hu oldal a hatékony kereső-optimlizálással elért nagy látogatottság okán részt vállalt az EKÁER-projekt tájékoztatási feladataiban, neki köszönhetően több vállalkozó hamarabb ismerte meg az EKÁER-rendszert. Ez érték, amely miatt nem eljárás, hanem köszönet illeti az oldal üzemeltetőjét.”

- írta az i-Cell arra a kérdésre, terveznek-e valamilyen eljárást indítani az ekaer.hu üzemeltetőjével szemben.

A Biorobotok és az i-Cell közötti nagy barátságot indokolhatja az is, hogy

a két cég 2014 szeptembere óta üzlettársa egymásnak: közösen birtokolják a GPSGo Kft-t.

A GPSGo az i-Cell tájékoztatása szerint e-call szolgáltatást nyújt Magyarországon 2015-től.

„Az i-Cell, felismerve a Biorobotok Kft. szakembereinek rátermettségét, közös fejlesztést kezdeményezett, ennek eredménye a GPSGo.” - írta kérdéseinkre az i-Cell.

Kérdeztük a NAV-ot, nem érzik-e problémásnak ezt az összefonódást a hivatalos és a nem hivatalos oldalak fejlesztői között, de nem válaszoltak a kérdéseinkre, mondván, hogy az EKÁER informatikai fejlesztésével kapcsolatos közbeszerzést a Belügyminisztérium folytatta le. Ezért felkerestük ugyanezzel a kérdéssel a Belügyminisztériumot is, de ők meg azt írták, hogy a NAV rosszul tudja, ugyanis nem ők folytatták le a közbeszerzést ebben az ügyben, hanem a Miniszterelnökség, és az ellenőrzése alá tartozó Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt.

A NÚSZ Zrt. korábbról ismerheti a Biorobotok Kft-t, a cég ugyanis az új útdíjrendszerrel is megcsinálta majdnem ugyanazt, amit az EKÁER-rel,

indított egy weboldalt az utdij.hu domain alatt is.

Azon is futnak reklámok, és azt is említették az MTI-hez eljuttatott közleményükben, mondván, hogy azt is nagyon sokan keresik fel.

És melyik céget bízta meg az állam az újdíjrendszer informatikai fejlesztésével?

Hát persze, hogy az i-Cellt.

Kérdeztük a Biorobotokat, mennyi pénz folyik be hozzájuk a hirdetésekből, hány konferenciát rendeztek eddig, és hogy miért kérdezik a hírlevél-igénylésekor az EKÁER-es oldalon a járművek számát annak ellenére, hogy ez az adat még a hivatalos EKÁER-szám igényléshez sem kell, de ezekre a kérdéseinkre nem válaszolt a cég.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.