Athén kedd reggel küldi el a reformterveit Brüsszelnek, a Szirizán belül már megindult a morgás

külföld
2015 február 23., 21:30

A görög kormány az eredetileg vállalt hétfő éjféli határidő helyett csak kedd reggelre fogja elküldeni, hogy milyen változtatásokat léptetnek életbe, cserébe az ország finanszírozásának négy hónappal történő meghosszabbításáért.

A döntés, ami egyelőre egyben a görög szabadságharc végét is jelenti, egyáltalán nem okozott osztatlan sikert a sokféle baloldali tömörülésből összeálló koalíción belül. A négy hónappal kitolt hitelmegállapodás értelmében Görögország ennyi ideig biztosan fogja tudni fizetni lejáró hiteleit, cserébe viszont strukturális reformokat várt el a trojka.

A kiszivárgott hírek szerint a kedden postázandó tervezet csapásokat ígér az adóelkerülésre és a csempészetre is. A reformlistára még rá kell majd bólintaniuk az uniós pénzügyminisztereknek, anélkül nincs egyezség.

Viszont a döntést a nyilvánosság előtt is hevesen kritizálta a Sziriza egyik idősebb tagja, Manolis Glezos, aki szerint ezzel szembemennek a párt választási ígéreteivel. Egyben bocsánatot is kért a görög emberektől, amiért közreműködött ennek az illúziónak a megalkotásában.

Görög források szerint pedig Glezos közel sincs egyedül, megindult a kormánypárt körül a frakciózás, sokan elégedetlenek azzal, amit az EU-s satuba fogott kormány művelt Brüsszelben. Úgyhogy a közelgő hónapok egyik nagy kérdése lehet majd az is, hogy mi van, ha nem külföldről, hanem belföldről kezdik majd támadni a Ciprasz kormányét. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.