Lengyel nagykövet: Nem az a baj, hogy vitatkozunk, hanem az, hogy miről

POLITIKA
2015 február 23., 10:49
comments 55

A vs.hu interjút készített a budapesti lengyel nagykövettel arról, hogy az ukrán válság eltérő megítélése ronthatja-e a kapcsolatokat a hagyományosan nagyon jó viszonyt ápoló Magyarország és Lengyelország között. Roman Kowalski nagykövet válasza nagyon röviden összefoglalva az, hogy

nem,

de azért a diplomata szerint így is aggasztó, hogy

most kiderült: „másképp látunk egy csomó dolgot”.

Kowalsi beszélt arról is, hogy a visegrádi együttműködés egységét mindenképp fontos megőrizni, erre az egységre pedig jelenleg az ukrajnai helyzet eltérő megítélése kihívást jelent. A nagykövet szerint nem önmagában azzal van probléma, hogy két szövetséges vitázik valamin, hanem azzal, hogy most egy olyan témában tűnt fel nézeteltérés, amiről a lengyelek eddig azt hitték, teljes benne az egység.

Ez a téma az ukrán válság és az Egyesült Államokhoz való viszony.

„Nem tudok arról sem, hogy a lengyel vélemény kivételes lenne: ez abszolút európai. Nincs itt a részünkről semmilyen geopolitikai játék, háború folyik Ukrajna ellen, és ez számunkra és Európa számára is elfogadhatatlan.

Teljesen világos, hogy ki az agresszor, és kit kell megvédeni, ez nem lengyel álláspont, hanem Európáé. Európa abszolút többsége így gondolkodik.”

- mondta Kowalski arra magyar kormányzati felvetésre, mely szerint nem a magyar, hanem inkább a lengyel álláspont bontja meg a V4 egységét, hiszen Magyarország, Szlovákia és Csehország pragmatikusabban áll az orosz kormányhoz, mint a lengyelek. A nagykövet felhívta a figyelmet arra is, hogy az orosz sajtó elég nagy ügyet csinált Putyin budapesti látogatásából, és a Kremlnek nagyon jól jött, hogy az orosz elnök az EU területén beszélhetett arról, hogy az ukrajnai háborút lényegében megnyerték a szeparatisták, és hogy az ország keleti megyéiben nem az orosz hadsereg harcol orosz támogatással, hanem

„a családjaikat védő bányászok és traktoristák.”

„Úgy érezzük, az egész régiónak, így Magyarországnak is, több empátiával kellene Ukrajna és az ott zajló orosz agresszió felé viseltetnie. Mi kimondjuk, hogy ami ott zajlik, az agresszió, és nem megpróbálunk csendben maradni, vagy valamilyen más, kényelmesebb vagy óvatosabb kifejezést keresni erre a tragédiára.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.