100 milliárddal nem tud elszámolni a Buda-Cash

gazdaság
2015 február 24., 10:35
comments 311

A Magyar Nemzeti Bank sajtótájékoztatót hívott össze, ahol elmagyarázták, miért szállták meg rendőrök tegnap este a Buda-Cash brókerházat, és miért vonták vissza a működési engedélyét. A céget irányítását az MNB által kirendelt felügyeleti biztos vette át, az ügyfelek pedig nem férnek hozzá az értékpapírjaikhoz és a pénzükhöz. (Az erről szóló eredeti végzést itt érheti el.)

A brókerháznál 15-20 ezer ügyfél lehet, a Buda-Cash tulajdonosi köréhez tartozó DRB banknak - ami szintén nagy bajban van - nagyjából 120 ezer betétese van.

Mindenben hazudtak

A gyanú szerint az egyik legnagyobb magyar brókercég

másfél évtizede hazudik a kötelező adatszolgáltatásban, és akár százmilliárd forinttal sem tudnak elszámolni

– mondta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Kérdésünkre Windisch elmondta, hogy még az ügyfelek számában és a tőlük átvett összegekben is szisztematikusan hazudott a cég, a kétezres évek eleje óta. Tehát gyakorlatilag az összes benyújtott adatot meghamisították. Nem tudnak elszámolni minden értékpapírral, ami az ügyfélnyilvántartásokban szerepel.

Magyarul elképzelhető, hogy sokan úgy gondolják, hogy vannak értékpapírjaik a brókercégnél, ám ezek valójában nincsenek ott.

Ezen túlmenően nem tudtunk meg sokat, Windisch a nyomozás érdekeire hivatkozva nem válaszolt arra, hogy egy Madoff/Fortress típusú piramis vagy pilótajáték volt a vélelmezett csalási modell, esetleg valami ennél is innovatívabb dolgot agyaltak ki. Arra viszont utalt az MNB-alelnök, hogy nem csak a tizenöt éve meghamisított adatszolgáltatás keltette fel az érdeklődésüket, hanem "szokatlan értékpapír-ügyletek" is.

Mindenesetre fontos részlet, hogy a Buda-Cash nem a hatalmas hozamokat hazudó, MLM-rendszerben agresszívan terjeszkedő, engedély nélkül működő pénzügyi ál-szolgáltatók közé tartozott, hanem a piac legtekintélyesebb, a felügyelet által rendszeresen ellenőrzött, az elérhető információk alapján jó tőkehelyzetben lévő szereplői egyikének tartották.

photo_camera (MTI Fotó: Sallmayer Gábor)

Öt éve is ellenőrizte a Buda-Casht az akkor még különálló PSZÁF, de akkor nem derült ki semmi. Azóta új módszerrel dolgoznak, új elem például, hogy a felügyelet helyszíni ellenőrzéseket végez, és helyben kér ki ügyfélnyilvántartásokat.

120 ezer betétes is hoppon maradhat, a 20 ezer brókercéges befektetőn felül

A bejelentés előtt az a pletyka futott végig, hogy a Buda-Cash a januári svájci frank erősödés után elszenvedett mindegy 8 milliárd forintos lyukat akarta befoltozni az ügyfelek pénzéből. Windisch elmondta, hogy alapvetően nem ezzel függött össze a most nyilvánosságra került csalássorozat, de tény, hogy a svájci frankos veszteségeket is meghamisították, valószínűbb, hogy tíz milliárd forintnál nagyobbat buktak a banknál.

Felügyeleti biztosok vették át a Buda Cash mellett a DRB-csoport irányítását is. A DRB bankcsoport négy takarékszövetkezetből áll – a Dél-Dunántúli Regionális Bankon kívül a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt. (ÉRB), a kaposvári székhelyű Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. (DDB), és a bicskei központtal működő Buda Regionális Bank Zrt. (BRB), amelyeknek összesen nagyjából 120 ezer ügyfelük van. Az MNB itt is korlátozza a betétkifizetéseket.

Az OBA 100 ezer euróig kárpótolja a bankok ügyfeleit, a BEVA pedig 20 ezer euróig a brókercégek befektetőit. Akinek ennél nagyobb pénz volt a számláján – vagy azt gondolta, hogy ennél nagyobb pénz van a számláján –, az most elég nagy gondban van.

Nem tudni, hol vannak a felelősök

A felszámoló biztost nem közvetlenül az MNB, a hanem egy nonprofit kft, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. küldte ki mind a brókercéghez, mind a bankcsoporthoz. Windisch szerint igyekeznek gyorsak lenni, de

elképzelhető, hogy több hónapig is el fog tartani, amíg tisztán látnak a kérdésben, és feloldják a kifizetési korlátozásokat.

Egyébként a Buda-Cash az egyik legnagyobb magyar brókercég, 2013-ban nekik voltak a legnagyobb, közel hatszáz millió forintos nyereségük. A cég 1995-ben alakult, azóta több versenytársát is felvásárolta, többek között a Cashline-t és a Hamiltont is. Ők intézték a Norbi Update Lowcarb és az Altera tőzsdére vezetését, valamint az azóta eléggé botrányos körülmények közé jutott BTel kötvénykibocsátását is. A cégnek a legfrissebb adatok szerint 188 munkatársa van.

A cég vezetői és tulajdonosainak hollétéről az MNB-nek nincs információja. A Buda-Cash Zrt. tulajdonosai a BC 2000 Kft és a Buda-Cash Vagyonkezelő, ezek mögött a cégadatok szerint a következő tulajdonosok állnak:

  • Pintér Zoltán,
  • Gyarmati János,
  • Pál Gyula,
  • Tölgyesi Péter,
  • Varga Péter.

Ők öten egyben az igazgatóság tagjai is. Gyarmati Jánosnak egyébként van egy Fülöp-szigeteki lakcíme is. A felügyelőbizottságban Kis Attila, Dr. Tóth János és Detre László foglalnak helyet. A kérdéseket elküldtük a Nemzeti Nyomozó Irodához.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.