Orosz fenyegetés: Két nap és leállhat Közép-Európa gázellátása

gazdaság
2015 február 24., 15:53
comments 178

Oroszország nem szállít több gázt Ukrajnának, „és ez komolyan veszélyezteti az európai szállításokat is” - jelentette ki Alekszej Miller, az orosz állami Gazprom elnöke kedd délelőtt. Az Ukrajnán keresztül érkező gáz egyik nagy felvevője Magyarország.

Hogy az Ukrajnának szánt gáz elzárása miért veszélyezteti a tranzitot is, arra Miller nem tért ki. Korábban az oroszok kétszer szakították meg a tranzitot (2006-ban és 2009-ben), amikor árvitájuk volt Ukrajnával, és az oroszok azt állították, hogy a saját használatra való gáz nélkül maradt ukránok megcsapolták a tranzitvezetékeket. Valószínűleg ezt a forgatókönyvet előlegezte meg most is a Gazprom vezetője.

photo_camera Alekszej Miller, a Gazprom elnöke. Fotó: AFP / Odd Andersen

Most is árvita van a háttérben. Október óta, egy EU-s közvetítéssel kötött alku alapján az ukránok havonta előre fizetnek az oroszoknak a saját használatra érkező földgázért. Ezzel tudták átvészelni eddig a telet Ukrajnában.

Csakhogy az oroszok a márciusi szállítást nem fogják teljesíteni, mert az ukránok most nem fizetnek előre. Az ukránok azért nem fizetnek, mert szerintük az oroszok nem szállították le az előre kifizetett mennyiséget, már két napja kevesebb gáz érkezik, mint korábban. A napi 114 millió köbméter helyett vasárnap 47, hétfőn 39 millió köbméter érkezett. Az oroszok a csökkenést azzal indokolják, hogy már csak 219 millió köbméter előre kifizetett gázt kell leszállítaniuk ebben a hónapban, és ezért arányosan csökkentették a mennyiséget. Ha ez a maradék átment, akkor teljesen leállítják az ukrán ellátást. Az ukránok szerint viszont még 454 millió köbméter kifizetett gázzal tartoznak nekik az oroszok.

Van egy másik vita is

Közben a két ország az oroszok támogatta felkelők területének ellátásáról is összeveszett. Ukrajna leállította Donyeck és Luganszk gázellátását a múlt héten. Az oroszok viszont szállítanak oda gázt, csakhogy ezt az ukrán állammal fizettetik ki: az oda vitt gáz árát beleszámítják az ukránok által kifizetett gáz mennyiségébe.

Az ukránok azt állítják, hogy azért nem adnak gázt a szakadároknak, mert a felkelők lebombázták a vezetéküket. Azt is jelezték, hogy nem fogadják el, hogy az Oroszországból közvetlenül a területükre vitt gázt beszámítsa a Gazprom a kifizetett kvótába. Hogy emiatt van-e a mostani elszámolási vita, az nem teljesen világos.

Ukrajnának vannak fizetési gondjai

Ukrajna az orosz importnál kisebb mennyiségben, de hozzájut földgázhoz az EU területéről is. Csakhogy fizetési problémák miatt januárban egyszer már leállt a Lengyelország felőli import, majd február elején a Magyarország felől érkező szállítás is, információink szerint szintén elszámolási problémák miatt.

Azóta a lengyel, és február 5-én a magyar szállítás is újraindult. Ez azonban együttesen is csak töredéke az orosz szállításnak, Magyarországról például az utóbbi héten 5,6 – 5,7 millió köbméter ment naponta Ukrajnába. Ukrajna még Szlovákia felől juthat nagyobb mennyiségű gázhoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.