Nagy tisztelői vagyunk az erősebb nemnek

egyenlőség
2015 február 28., 16:57

Feminista akad a férfiak között is, nem is kevés.

Vannak, akik szót emelnek a férfias közegben sajnos gyakran csak elnéző mosollyal nyugtázott szexista viccek ellen, és felbőszülnek, ha randierőszakról, vagy utcai nemi erőszakról szólnak a hírek. Különösen igaz ez a nagyobbacska lányokat nevelő apákra, akiknek érthető módon sokszor egészen határozottan elítélő véleménye van a csinos, fiatal nők után füttyögés jelenségéről, vagy a közlekedési eszközökön nőket fogdosó perverzekről.

Aztán vannak férfiak, akiket - bár ahogy mondani szokás, mi nagyon szeretjük a férfiakat - egyáltalán nem tisztelünk.

A mansplaining manus

Nem csípjük, amikor valaki egy nővel való vitában a mansplainingnek is nevezett módon megmondja a tutit. Elmagyarázza egy nőnek, hogy milyen is igazából nőnek lenni. Ő a férfi, aki mindent jobban tud, azt is, hogy szabad-e, hogy rosszul essen neked e MILF-ezés. Ha nincs véleménye a női lét valamely aspektusáról, az csak azért lehet, mert az nyilvánvalóan érdektelen és jelentéktelen téma. Ezeket meghagyja másoknak.

Családos emberként ő a mindentudó apu, aki legjobb képességei megmagyarázza a világot a gyermekeinek, asszonya jóváhagyó, vagy beletörődő bólogatásától közepette, számtalan vidám percet szerezve az idegenekből álló hallgatóságnak. (mindentudó apu női változata egyébként a hasonlóan irritáló mindenkit megnevelő anyuka, aki neked simán beszól, ha szerinte nem köszöntél neki elég hangosan. Akkor is, ha ő volt az, aki viszonozta.)

A becézgető

Azokat sem csípjük, akik leereszkedő és kedveskedő módon szólnak hozzánk. A szivi, drágám, cica, vagy a keresztnevünk – ka, -ke végződéssel való használata baráti kapcsolaton kívül, ismeretlenektől, kollégáktól szigorúan utálatos kategóriába teszi az illetőt (akkor is, ha nem férfi, hanem nő viselkedik így). Ne becézgessen kérem, Jó napot kívánok, Igazgató úr.

Bármilyen helyzetben, de különösen szakmai szituációkban a másik „becézése” kapásból helyreteszi az illetőt, ami a szakmai reputációt és a szakértelmét illeti. (A Nyitottak vagyunk friss és reprezentatív felmérése szerint a nők 29, a férfiak 21 százaléka említette, hogy munkahelyen becézve szólították meg).

A Kandúr Bandi

Aztán vannak olyanok is, akik valamiért az udvarlást tekintik a nőkkel való kommunikáció alapjának. A kedvesség vagy a szimpátia kinyilvánítására úgy látszik, nem ismernek más formát, csakis a többé vagy kevésbé tolakodó tetszésnyilvánítást, durvább esetben konkrét célozgatást arra, hogy bejössz nekik, de megkúrnának. Ezen persze nem illik felháborodni, ha nem vagy benne a "játékban", fapina vagy. Hát mi hízelgőbb lehetne egy nő számára, minthogy az illető, sőt, hogy bármelyik férfi kitünteti a figyelmével...?

A tapizó

Kéretlenül és a kapcsolatotok jellegétől idegen módon közeledik, megmasszírozza a vállad, megcirógatja az arcod. Kedveskedik. A tapizó általában nem csupán egy-egy nővel bizalmaskodik, hanem rendszeresen így fejezi ki szimpátiáját. Bárcsak ne tenné. Az idei Oscar-átadón John Travolta mutatkozott be erről az oldaláról. Joe Biden, az amerikai alelnök pedig nemrég a védelmi miniszter sajtótájékoztatója alatt a mögötte álló feleségét hozta kellemetlen helyzetbe. Nem először tesz ilyet, az alábbi videó szerint visszaeső tapizó. Kínos.

A sorba persze beleillik az erőszakos, másokat bántalmazó szadista figura is, de megfigyeléseink szerint ez egyáltalán nem tipikusan férfias viselkedés.

A fentiek azonban hétköznapi, irritálóan bunkó szokások, akkor is, ha a nők ott helyben nem tiltakoznak, csak egymás között beszélik meg, mennyire kellemetlenül érinti őket, ha így viselkednek velük.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.