Kevés rémisztőbb dolog lehet annál, ha szabadesés közben kap epilepsziás rohamot az ember

külföld
2015 március 02., 06:32
comments 89

"Valószínűleg életem legfélelmetesebb pillanata" - írta a 2014. november 14-én történtekről egy magát Cristophernek nevező Youtube-felhasználó. Ő tette közzé a videót erről az ejtőernyős ugrásról.

A leírás szerint négy kilométeres magasságból ugorhattak. Az első kilométeren még minden rendben volt, mígnem három kilométeres magasságban Cristopher hirtelen kibillen a stabil tartásból és pörögve zuhanni kezd.

Epilepsziás rohamot kapott és elvesztette az eszméletét.

Cristopher szerencséje, hogy ugyan már szólóban, de még oktatóval ugrott, aki másfél kilométeres üldözés után befogta és kinyitotta az ejtőernyőjét. Cristopher leírása szerint pár másodperccel ezután visszanyerte az eszméletét és biztonságban landolt.

Amúgy az ejtőernyősöknek van olyan biztonsági felszerelése, ami adott magasságon automatikusan is nyitni tudja az ejtőernyőt. Hogy Cristopheren volt-e ilyen, az számomra nem derült ki a felvételből.

UPDATE 10:29:

Közben rámírt egy ejtőernyős, R. Azt írja, hogy az AAD néven ismert ejtőernyőnyitó használata valóban kötelező, így biztosan része volt Cristopher felszerelésének is. Ennek ellenére az oktatóknak akkor, ha a tanítványuk elveszti az eszméletét, az első dolguk, hogy megpróbálják nyitni az ernyőjüket, mert így értékes magasságot nyerhetnek, biztonságosabbá téve ezzel a földet érést. R. még azt is elmesélte, hogy 1993-ban a híres magyar oktató, Zslebics Gyula hasonló bravúrt hajtott végre, amikor két, amúgy gyakorlott ugró a levegőben összeütközött, és egyikük eszméletét vesztette. 1993-ban amúgy az AAD bizonyos ugrásszám felett már nem volt kötelező, ráadásul az akkor használt ernyők egy része nem is volt kompatibilis vele. "Így Gyula beavatkozása igazi rock'n'roll cselekedet volt" - írta R.

R. azt is leírta, hogy tulajdonképpen mit látunk. Szerinte Cristopher Gyorsított Szabadeső Képzésen (Accelerated Free Fall, AFF) vehetett részt. Ez 8-10 ugrásos képzés, Cristopher a jelek szerint túl lehetett már a közepén, mert már egyedül ugrott a gépből és az oktató kézjelére önálóan indította a végrehajtandó feladatot, a tengely körüli forgást. Vagyis már több olyan ugráson is túl kellett legyen, ahol semmilyen egészségügyi problémája sem jelentkezett.

(Via The Daily Dot)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.