Egyre jobban szeretnek minket a szlovákok

külföld
2015 március 03., 14:32
comments 42

Az elmúlt években jelentősen javult Magyarország megítélése a szlovákok körében, töredékére esett vissza a szlovák társadalomban azoknak az aránya, akik az országukat fenyegető veszélyforrásnak tekintik Magyarországot – derült ki a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Szociológiai Intézete által készítetett felmérésből.

40% → 5%

A Focus közvélemény-kutató ügynökség által tavaly ősszel reprezentatív mintával végzett felmérés eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette ma. Míg a SAV adatai szerint 1996-ban a szlovák lakosság legnagyobb hányada (40 százaléka) Magyarországot tartotta a Szlovákiára leginkább veszélyt jelentő országnak, addig 2014-ben az így vélekedők aránya már csak 5 százalékot tett ki.

A változást a Szlovák Tudományos Akadémia szakértői olyan alapvető és igen jelentős hangulatváltozásként értékelték, ami összefüggésben lehet a két ország politikai képviselőinek jelenlegi, a „sztenderdeket meghaladó szintű” viszonyával, azaz Szlovákia és Magyarország kapcsolatainak javulásával.

Az oroszoktól jobban tartanak

A tavalyi felmérésben megkérdezettek legnagyobb hányada (24 százaléka) Oroszországot, a második legnagyobb hányada (22 százaléka) pedig Ukrajnát jelölte meg a Szlovákiára leginkább fenyegetést jelentő országnak.

A SAV adatai szerint ugyanakkor az elmúlt 19 év alatt a két ország (Oroszország és Ukrajna) megítélésében sokat változtak a szlovákok nézetei. Ezt mutatja az is, hogy majdnem harmadával csökkent (34 százalékról 24 százalékra esett vissza) azoknak a szlovákoknak az aránya, akik úgy érezték, hogy az országuk számára Oroszország fenyegetettséget jelent.

Ugyanebben az időszakban viszont több mint tízszeresére nőtt (2 százalékról 22 százalékra emelkedett) azoknak az aránya, akik Ukrajnát jelölték meg a Szlovákiára leginkább veszélyt jelentő országnak. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.