Magyarország a legkorruptabb országok között van Európában

gazdaság
2015 március 07., 20:57
comments 329

A Portfólió készített hosszú interjút Tóth István János korrupciókutatóval, a Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) társalapítójával. A központ adatbázisáról már írtunk korábban.

A szakember munkatársaival 830 ezer közbeszerzés adatait vizsgálta meg, ezen felül több tucatnyi interjút készítettek, Módszerük eltér a Transparency International által alkalmazottól, amelyik a korrupcióról való véleményeket értékeli. Az ő metodológiájuk, hogy a korrupciós kockázatokra vonatkozó információkat figyelik meg és a korrupciós kockázatok szintjét és alakulását tudják így mérni.

Magyarországon széles körben bevett gyakorlat a különlegesen rövid beadási határidő egy-egy pályázat esetén. Ez már önmagában egy árulkodó jel.

Tóth István János Magyarországról szólva kiemeli, hogy

„Magyarország nagyon rossz helyen van, a legkorruptabb országok között. Nemzetközi összehasonlításban mostanában már Magyarországot szokás felhozni, mint rossz példát. Az általunk vizsgált közbeszerzési adatok is erre mutatnak.”

Magyarország Romániával és Bulgáriával küzd a legkorruptabb címért, de nemsokára lehagyhatjuk őket és elfoglalhatjuk a megérdemelt helyünket az élen. Érdemes elolvasni a teljes interjút.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.