Szabálytalanul épült a zempléni katonai betonszörny

környezetvédelem
2015 március 09., 11:23

Az biztos, hogy 65 méter magas, vasbeton, a Kánya-hegyen van és valamilyen katonai célt szolgál. A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat használja, hivatalosan híradástechnikai létesítmény. Amikor elkészült, Ukrajna felé még nagyobb fákat is kivágtak, hogy semmi ne zavarja a működését.

A tornyot több mint tíz éve húzták fel a Zemplénben, egy most lezárult ombudsmani vizsgálat pedig megerősítette azt a korábbi gyanút, hogy a Honvédelmi Minisztérium jogtalanul használja a területet, és többszörös törvénysértéssel került birtokon belülre - írja a Népszabadság.

Már az is furcsa, hogy az ingatlan-nyilvántartásban sem a torony, sem az oda vezető, 3,5 kilométeres aszfaltút nem szerepel. Védett, Natura 2000-es különleges madárvédelmi területről van szó, de az építkezést előkészítő eljárásba nem vonták be a természetvédelmi hatóságot. Az aszfaltutat a nemzeti park tiltása ellenére építettek. Az építési engedélyről szóló határozatot nem kézbesítették ki az összes érintettnek. És a telekalakítás is szabálytalan volt, mivel nem a tulajdonos, hanem a beruházó kezdeményezte.

Természetvédők és az ügyben tulajdonosként értintett magánszemélyek régóta küzdenek a jogsértő helyzet rendezéséért. A terület, amin a betonoszlop áll, ugyanis nem a honvédségé. Hanem a Kányahegyi Erdőbirtokossági Társulaté. Ennek a társaságnak – amelyet 227 természetes személy alkot – a 2001-es beleegyezése alapján, de a tényleges tulajdonosok hozzájárulása nélkül indult meg az engedélyezés.

Egy most lezárult ombudsmani vizsgálat szerint a Honvédelmi Minisztérium valóban úgy vitte végig a beruházást, hogy nem rendelkezett jogerős építési engedéllyel, és nem birtokolta a kérdéses területet, sőt annak használatáról is csak évekkel a torony elkészülte után állapodott meg az erdőbirtokossággal.

A tulajdonosok 2002 óta nem léphetnek be a saját területükre. Az ombudsman szerint a tulajdonjog ilyen mértékű korlátozását semmi nem indokolja. A HM-nek vagy meg kellene vennie vagy ki kellene sajátítani a területet.

A Népszabadság szerint ezzel is lesz egy kis gond. Mert egyáltalán nem egyértelmű például, hogy kié a torony. Rosszhiszemű beépítés esetén a telek tulajdonosáé, vagyis a HM-nek azt is meg kellene vennie. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.