Rand Paul államot ígérne a kurdoknak

külföld
2015 március 11., 19:59
comments 107

Kentucky állam republikánus szenátora, aki talán az elnökválasztáson is megpróbálhat indulni, eddig leginkább arról volt híres, hogy falig tolja a libertariánus dumát. Pletykák szerint még a keresztnevét is Ayn Rand orosz származású amerikai regényíró, a szélsőséges individualizmus és a szent önzés kapitalista tanainak legfőbb papnője után kapta, de Paul ezt tagadja. Ahogyan egyébként a libertariánus jelzőt is elutasítja, de attól még libertariánus marad.

Na. Most viszont az önálló Kurdisztánért állt ki. Azt mondta, az Egyesült Államoknak nemcsak fegyvereket kell szállítania az ISIS ellen harcoló iraki kurd pesmergáknak, de meg kellene ígérniük a kurdoknak a saját államot is. Paul szerint a hatalmas kurd nemzet sokkal keményebben harcolna a terroristák ellen, ha ilyen komoly lenne a tét, ráadásul a törökországi kurd konfliktust is megoldaná az önálló Kurdisztán.

Rand Paul egyetért a republikánusokkal abban, hogy az Egyesült Államoknak már az iraki központi kormány megkerülésével, közvetlenül az iraki kurdoknak kellene fegyvereket szállítania, de az önálló Kurdisztán belengetésével most ráígért a párttársaira. Ez is elnöki kampánya része lehet, Paul így próbálja felhívni a figyelmet arra, hogy nem izolacionista, hanem komoly külpolitikai elképzelései vannak, még annak ellenére is, hogy eddig híressé vált kijelentései leginkább az amerikai belpolitikáról meg úgy általában az egyenlőségről és a politikai filozófiáról szóltak.

Azt nem tisztázta, hogy pontosan hol lenne az általa elképzelt kurd állam, és ez a kérdés elég nehéz is, hiszen a világ 35 millió kurdjának többsége Törökországban, Irakban, Iránban és Szíriában él. Ezek közül Irakban a leginkább autonóm a kurd régió, Irán és Törökország azonban soha a büdös életben nem menne bele abba, hogy területeket adjanak át egy születő kurd államnak. Ezt a két országot már az is zavarhatná, ha csak az iraki kurd területekből születik saját állam, hiszen egyes helyi értelmezések szerint ez is csak löketet adna az iráni és törökországi kurdok szeparatista törekvéseinek. Törökországot pedig nagyon nem akarja megsérteni az USA, hiszen Ankara Washington egyik legfőbb szövetségese a Közel-Keleten. (via CNN)

Ide kattintva érhető el egy korábbi cikkünk az önálló kurd állam esélyeiről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.