Ingyenes napelemes mobiltöltő-állomássá alakítják a lesajnált londoni telefonfülkéket

TUDOMÁNY
2015 március 12., 12:29
comments 34

A telefonfülkék a világ minden táján szépen lassan feleslegessé válnak, de vannak városok, ahol nagyon hozzánőttek a városképhez, és nem akarják egyszerűen elengedni őket. New Yorkban van fülke, amelyikből ingyenes könyvtár vagy wifi-hotspot lett, Oszakában aranyhal-akvárium, Londonban pedig most megjelentek a mobiltöltő-állomások a fülkékbe építve.

A Solarboxnak nevezett modell első példánya a Tottenham Court Road-on bukkant fel októberben, és hatalmas sikere lett, mára már napi 80 ember tölti ezekben fel telefonját. A töltő használata teljesen ingyenes, és napenergiával működik. A sikeren felbuzdúlva idén még 10 újabb fülke alakulhat át a városban.

solarbox

A Solarbox megálmodói, Harold Craston és Kirsty Kenney három szempontot hoztak fel, hogy miért fontos ez a projekt:

egyrészt, hogy a fülkékhez már régóta csak antiszociális viselkedés párosult, nagyon rég nem gondolt rájuk senki sem úgy, mint valamire, ami a közjónak szolgálhat. A másik szempont, hogy a telefonjaink akkumulátorainak élettartama még mindig sehol nincsen a kívánatoshoz képest, és sokszor egyáltalán nem könnyű a városban találni egy helyet, ahol tudunk tölteni. Harmadrészt pedig, minderre egy környezetbarát módszert akartak kifejleszteni. Ebből lett a napelemes megoldás behelyezése a városi tér közepére.

Most pedig az a tervük, hogy ha sikeresek lesznek a londoni helyszínek, akkor más városokba is átköltöznének a fülkékkel. (via CityLab)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.