Orosz kémeket fogtak Prágában

külföld
2015 március 13., 15:50
comments 33

Az elmúlt kilenc hónapban három orosz diplomatát is kiutasítottak Csehországból, írta csütörtöki cikkében a cseh Respekt hírmagazin. A lap értesülései szerint az első esetben egy olyan diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személlyé, aki nem Csehországban, hanem egy másik meg nem nevezett országban szolgált.

A második esetben, amiben két orosz diplomatát minősítettek Persona Non Gratává (az amerikai kémszleng ez alapján hívja a kiutasítást péengézésnek), az egyik érintett a prágai követségen dolgozott, a másik viszont még nem vette át befogadólevelét a cseh külügytől.

A Respekt értesülései szerint a kiutasításokra válaszul Oroszország is péengézett két moszkvai cseh diplomatát.

Csehország egy ideje központi terepe az orosz kémeknek. Prágai nagykövetségükön 125 fős stáb dolgozik, ami indokolatlanul nagy létszám. Összehasonlításképp, az Egyesült Államok követségén hetvenen dolgoznak.

A cseh elhárítás, a BIS szerint az orosz követségi stáb kb. harminc tagja lehet a két orosz külföldi hírszerző szolgálat, a polgári SZVR és a katonai GRU ügynöke. Összességében még ennél is kétségbeejtőbb lehet a helyzet, tavaly novemberi jelentésük szerint "szélsőségesen nagy számban" dolgoznak az országban orosz kémek.

Az orosz kémek aktivitásához képest tevékenységükről viszonylag kevés szó esik a cseh nyilvánosságban - a baloldali cseh kormány számára ez igen kényes téma, nem szívesen kockáztatnák Moszkvához fűződő viszonyukat kémügyek megszellőztetésével. Ezért is lehet, hogy a Respekt csak bő féléves lemaradással közölte a diplomaták kiutasításának a hírét. Pedig az orosz kémkedés már az előző évtizedben is komoly gondokat okozott, 2009-ben például két, a NATO ellen kémkedő orosz diplomata kiutasítása után nem sokkal három cseh tábornok is bejelentette váratlan visszavonulását. Egyikük Csehország NATO-főképviselője volt. (Via XX Committee)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.