Parti Nagy: Orbán önmaga dermesztő paródiájává vált

POLITIKA
2015 március 15., 15:26
comments 810

Új képeket kaptunk a nagy menetelésről (amiről korábban itt tudósítottunk, most pedig már itt fogunk). Az ellenzéki a tüntetés a Facebookon szerveződött, a Keleti pályaudvartól indult, és az Astoriáig tartott.
IMG_0708 IMG_0709Megafonról elhangzott többek között, hogy "felszólitjuk a kormányt, h tevékenységét szüntesse be, és az országot Azerbajdzsán felé hagyja el!"

Egy határozottan fura jelenetet megörökítő kép az MTI-től:

photo_camera MTI Fotó: Mohai Balázs

Itt pedig már célba is ért a tömeg, ez a Astorián felállított színpadról készült:

FullSizeRenderKirály kolléga szerint az Astoriánál újra betömörült a tömeg, ami így a Síp utcáig ér, szóval legfeljebb öt-hatezres lehet. Parti-Nagy Lajos költő beszél arról, hogy neki a nyelve is a nemzet, úgyhogy különösen rosszul érinti, ami történik. Hogy

"az a haza a haza, amit a fölszállott pávák összetörvénykeztek".

Parti-Nagy arról is beszélt, hogy Orbán Viktor ma "önnön dermesztő paródiájává vált", az ország pedig Orbán terepasztalává, rajta mindannyiunkkal.

Nagy Emília, az Oktatói Hálózat és még néhány szervezet nevében beszélt arról, hogy új köztársaság kellene, meg a nemzeti dolgokat újra kellene értelmezni, vagy valami hasonló. Egy picit olyan hangulata van a beszédének, mintha egy általános iskola évnyitóján hangzott volna el.

Ezt követően Pletser Ágnes beszélt a kormány nőpolitikájának problémáiról – így az isztambuli egyezmény ratifikálásának elmulasztásáról –, majd Kulka János kezdett zongorakíséretre énekelni, méghozzá a "Valahol Európában" egyik betétdalát.

2_marcius_15_1_ellenzek_1

Kulka János beszédbe is kezdett, felidézte a netadós tüntetések sikerét, majd Kész Zoltán választási győzelmét, és így a Fidesz kétharmadjának bukását, mielőtt bejelentette volna, hogy népszavazást kezdeményeznek az alkotmányról. Ezzel picit sikerült felráznia a tömeget. Nem kevesebb, mint 19 kérdésben akarnak népszavazást kezdeményezni.

Ezeket Lattman Tamás nemzetközi jogász kezdte el felsorolni, de maga is elunta a felsorolást:

  • Legyen valódi vagyonbevallás.
  • Átláthatató kozbeszerzéseket.
  • Európai ügyészséget.
  • Ne lehessen titkosítani a beruházások szerződéseit.

"ilyen, és még hasonló kérdésekben kell dönteni", zárta rövidre Lattman, aki szerint a sikeres népszavazás után az Orbán-kormány lényege fog megszűnni. Közben a szervezők szétküldték a kérdések listáját, íme. A tüntetésen Vajda Zoltán, majd Gulyás Balázs ismertették a további megnépszavaztatandó kérdéseket. Gulyás Balázs kifejezetten úgy beszél, mint egy szárnyait bontogató politikus.

A tömeg néhol lelkes Orbán, takarodjozásba kezd.

A tüntetés zárásaként felcsendül "Európa himnusza, az Örömóda". Függöny!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.