Schiffer: Ha egy ország viselt dolgairól külhonban többet tudnak, mint annak polgárai, akkor az országnak nincs felelős kormánya

évforduló
2015 március 15., 12:23
comments 105

[caption id="attachment_296807" align="alignnone" width="1920"]MTI Fotó: Bruzák Noémi MTI Fotó: Bruzák Noémi[/caption]
Úgy tűnik, az LMP az egyetlen ellenzéki párt, amelyet a közmédia is fontosnak gondol. Schiffer András ünnepi beszédéről beszámolt az M1 és az MTI is, ezért mi sem tehetünk másként. Az LMP társelnöke szerint 2015. március 15-én három figyelmeztetést kell küldeni a kormánynak, elsőként azt, hogy egyik függőség nem szünteti meg a másikat, hanem végzetessé teszi az ország kiszolgáltatottságát.

Schiffer András az LMP Pilvax kávéházban tartott megemlékezésén azt mondta: „Ha egy ország viselt dolgairól külhonban többet tudnak, mint annak polgárai, annak az országnak nincs felelős kormánya. Egy olyan nemzet, amelynek urai külhonban saját polgárai bérére alkudnak, nem képes megvédeni saját függetlenségét.”

Schiffer András szerint több oldalról is kísérletet tesznek arra, hogy a szabadságot szembeállítsák a nemzeti szuverenitással, holott a kettő nem állítható szembe. Utóbbit szerinte egyesek elavult, nacionalista vonásnak tartják, mások szerint a nemzeti szuverenitás érdekében feláldozható a szabadság, a helyi közösségek önrendelkezési joga.

Évszázados tapasztalat, hogy a belső és a külső függőség párban jár – fogalmazott a társelnök, aki szerint nem beszélhetünk demokráciáról ott, ahol harminc évre titkosított tárgyaláson hoznak tető alá egy szabadkereskedelmi egyezményt, ahol harminc évre titkosított paktum alapján szolgáltatják ki az ország energiaellátását.

Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szakszóvivője a több mint félszáz résztvevő előtt tartott beszédében V. Ferdinánd trónfosztását elevenítette fel, és párhuzamot vont az egykori – mint mondta – gyengeelméjű uralkodó, valamint az ország jelenlegi vezetése között. Úgy fogalmazott: a józan ítélőképesség elvesztésére utal, amikor a miniszterelnök azt mondja, zéró tolerancia van a korrupcióval szemben, vagy amikor arról beszél, hogy 2018-ban teljes foglalkoztatás lesz Magyarországon. Úgy folytatta: Ferdinánd a valódi döntéseket nem maga hozta, 1848 Habony Árpádját Metternich kancellárnak hívták”. (Itt jegyezzük meg, hogy Metternich hercegről sokmindent el lehet mondani, lehet utálni is, nem tartozott a polgári fejlődés vagy a nemzeti függetlenségi mozgalmak támogatói közé, sőt, de korának egyik legnagyszerűbb, legtehetségesebb és legműveltebb politikusa, diplomatája volt – a szerk.)

Hajdu Mária, a párt emlékezetpolitikai szakszóvivője arról beszélt, hogy a 12 pontos követelés máig aktuális. Emellett azt emelte ki: történelmi tapasztalat, hogy ahol nincs szabadság, van munkája a besúgóknak, és amíg nem megismerhető a múlt, mindig is lesznek olyanok, akik visszaélnek a visszatartott információkkal. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.