Eltitkolt csoda a Nyírségben

eu
2015 március 17., 07:14
comments 146
  • Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legmagasabb a munkanélküliség.
  • Pályázati papírokból viszont úgy tűnik, hogy néhány ott működő cég egy év alatt óriásit tudott növekedni.
  • A sikertörténetek egyik közös pontja lehet egy tésztagyártóból lett üzletviteli tanácsadó bt., a Mekas, ahol nagyon érzik az uniós pályázatokat.
  • A Mekas az EU pénzéből turisztikai központot is épít egy nyírségi település mellett, amiről az ott lakók közül sokan nem is tudnak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Magyon mindent belep a homok. Emberek állnak a portáik előtt, gereblyékkel, lapátokkal próbálják eltüntetni, amit odafúj a szél.

A 891 lakosú nyírségi településen nagy fémtáblák hirdetik, hogy mi minden épült az Európai Unió pénzéből az iskolától a buszmegállóig. Ha ezek a fejlesztések nem lennének, akkor itt biztosan nem épülne sok dolog.

A településen, illetve a község külterületén egy helyrajzi számra van bejegyezve a Mekas Bt. nevű kisvállalkozás székhelye. Ők nem hogy látványos táblákkal, de más módon sem hirdetik magukat a környéken, pedig egy sor különös uniós projekt köthető hozzájuk.

A 25 millió forint alatti pályázatok királya

photo_camera A Mekas Bt. egyik telephelye Nyíregyházán (Fotó: Botos Tamás)

A Mekas neve mostanában gyakran jött szembe a Közbeszerzési Értesítőben.

A céget 2002-ben alapították, az Opten adatai szerint eleinte tésztafélék gyártása volt a főtevékenység, erről váltottak később üzletviteli tanácsadásra. 2009 és 2012 között néhány milliós árbevétel mellett pár tíz- illetve százezres éves nyereséget értek el.

Mostanában viszont óriásit megy a cég, 2014. december vége és 2015. január vége között, egyetlen hónap alatt öt megbízást is szereztek, összesen több mint 100 millió forint értékben.

A pénzért a Mekasnak informatikai, egészségügyi és munkavédelmi képzéseket kell tartania különböző vállalkozásoknál, erre pedig a TÁMOP programon keresztül az EU biztosítja a pénzt. A szerződéses összegek 22,9 és 24,9 millió forint között változnak, így egyetlen esetben sem kellett nyílt közbeszerzésen indulniuk, 25 millió forint alatt maradva ugyanis ilyenre nincs szükség.

Akik tudják, hogy kell nagyot növekedni

A tésztagyártónak indult nyírségi vállalkozás sikersorozatát még néhány körülmény teszi emlékezetessé.

Az őket megbízó cégek palyazat.gov-on elérhető projektleírása 5 esetből 4-ben szó szerint megegyezik, csak a cégnév különböző.

"[cégnév] célja a projekt megvalósításával olyan, a Kft. dolgozói képzéseken való részvétele, melyek hozzájárulnak a Kft. versenyképességének növeléséhez és a piaci igények változásához való rugalmas alkalmazkodáshoz. A projekt keretében megvalósuló képzések: informatikai ismeretek és munka- és egészségvédelmi képzések. A képzések eredményeként a képzett dolgozók munkahelymegtartása mellett évi 6-8 %-os árbevétel növekedésre számítunk."

Betűről-betűre ezt írja cukrászdától a benzinkútig mindenki, beleértve a várt 6-8 százalékos növekedést.

A megbízók közül kettőnél más egybeesés is van.

A Közbeszerzési Értesítőből kiolvasható, hogy a Mekasnak a megrendelő vállalkozás hány dolgozóját kell informatikára illetve egészség- és munkavédelemre képeznie. Mindenhol 50-60 dolgozó szerepel. Ehhez képest viszont az Igazságügyi Misztérium céginformációs rendszerének legfrissebb adatai szerint az öt megbízó közül kettő 2013-ban a teljes évben egyetlen munkavállalót sem foglalkoztatott. Ez azt jelenti, hogy 12 hónap alatt a két cég akkorát nőtt, hogy több mint 50-50 embert kellett hirtelen felvenniük.

Nem érdektelen összevetni a Mekas sikereit például ezzel a hasonló témájú és összegű hévízi pályázat eredményével. Az látszik, hogy bár Hévízen sincs nyílt közbeszerzés, de ott több oktató cég is ajánlatot tesz, szemben a nyírségi helyzettel, ahol

a Közbeszerzési Értesítő szerint mindig csak a Mekas indul.

Talán az ajánlattevők versenyétől sem teljesen függetlenül Hévízen az óraszám és a pályázati kiírás alapján izmosabb képzést kap a megrendelő hasonló mennyiségű pénzért, mint amilyeneket a Mekas szállít partnereinek.

A Mekast egy hónap alatt megbízó cégek és pályázataik

Projektnév Pontos munka Szerződés végleges összeértéke Dolgozók (e-beszamolo) Projektleírás (palyazat.gov)
”A MIS-Team Épker Kft. sikeres működésének megalapozása a dolgozók munkahelyi képzésével.” - TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0416 Informatikai ismeretek (200 óra), ill. munka- és egészégvédelem (75-75 óra) tárgyú képzések lebonyolítása 50 fő részére 22950000 2013 teljes év: 0
”A RID Full Kft. működési alapjainak és versenyképességének megteremtése a dolgozók oktatásával.” - TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0017 Informatikai ismeretek (200 óra), ill. munka- és egészégvédelem (75-75 óra) tárgyú képzések lebonyolítása 52 fő részére 23400000 2013 teljes év: 0 Szó szerint megegyezik
”Az Oplus Kft. munkavállalóinak képzése a folyamatos fejlődés és versenyképesség fokozás érdekében.” - TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0121 Informatikai ismeretek (200 óra), ill. munka- és egészégvédelem (75-75 óra) tárgyú képzések lebonyolítása 54 fő részére 24300000 2013 teljes év: 71 fő Szó szerint megegyezik
”Munkahelyi képzések Csekő Sándorné egyéni vállalkozó dolgozói számára a fejlődés érdekében.” - TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0182 Informatikai ismeretek (200 óra), ill. munka- és egészégvédelem (75-75 óra) tárgyú képzések lebonyolítása 50 fő részére 22500000 ? Szó szerint megegyezik
”Munkahelyi képzések a Dig-Build Kft. dolgozói számára a vállalkozás és az alkalmazottak fejlődése érdekében” - TÁMOP-2.1.3.B-12/1-2012-0018 Informatikai ismeretek (200 óra), ill. munka- és egészégvédelem (75-75 óra) tárgyú képzések lebonyolítása 63 fő részére 24944850 2013 teljes év: 192 fő Szó szerint megegyezik

Valamennyi megbízó céget megkerestük, hogy a képzésekről érdeklődjünk, a többséget sikerült elérni. Mind azt mondták, hogy elégedettek a Mekas munkájával, a képzések zajlanak, arra viszont kitérő választ adtak, hogy nyílt közbeszerzés hiányában hogy akadtak egymásra pont a Mekassal, aminek más, hasonló TÁMOP-os képzéseket bonyolító cégekkel szemben még honlapja sincs, tevékenységét látványosan biztosan nem hirdeti.

A MIS-Team-nél rákérdeztünk a dolgozók számának gyors növekedésére is. Részletes magyarázott nem adtak, csak annyit mondtak, hogy 2013-ban valóban nem volt egy dolgozó sem, most viszont már 60-nál is több van.

Február végén többször próbáltuk telefonon elérni a képzéseket bonyolító Mekas Bt.-t, de nem jártunk sikerrel, ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbáljuk személyesen megkeresni őket.

Egészségturisztikai élményközpont az autópályán

A Mekast nem volt könnyű megtalálni, az uniós pénzeket százmilliós nagyságrendben mozgató vállalkozásról a székhelyükön, Magyon ugyanis szinte senki sem hallott.

Több mint egy órába telt, mire megtaláltuk az első embert, akinek derengett valami. Neki se a cégnév ugrott be, hanem hogy "külterület", azt mondta szerinte a Korányi tanyát keressük. Pár beszélgetéssel később az is kiderült, hogy jutunk el oda: a 4926-os számú úton kell kimenni Magyról dél felé az M3-as irányába, majd onnan lekanyarodni egy jelöletlen földútra, át az erdőn, és kb. 2 kilométer múlva meg is érkezünk.

photo_camera A Mekas Bt. székhelye Magy külterületén (Fotó: Botos Tamás)

A cég székhelyén éppen senki sem tartózkodott, de az út így sem volt felesleges.

A Mekasnak ugyanis még 2012. végén ítéltek meg 48 millió forint uniós támogatást, hogy egészségturisztikai élményközpontot építsen Magyon. Ennek a projektleírása szerint már az első évben több mint 11 ezer vendéget kellene fogadnia a medencés, szaunás, sókabinos központnak.

Évi 11 ezer embert várni Magy mellé az erdőbe mindenképpen ambiciózus, de a siker esélyeit jelentősen rontja, hogy a képen is látható telek illetve épület mögött kb. száz méterrel fut az M3-as autópálya, a forgalom zaja pedig a ház közelében is hallható.

A projekt záróbeszámolója a palyazat.gov szerint 2014 májusában érkezett be, de elutasították. Így összességében 24 millió forint előleget fizettek ki uniós pénzből az élményközpontra, és a tulajdoni lapok szerint ekkora jelzálogot jegyzett be a területre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Amikor megvédik az ügyvédeket

Másfél héttel azután, hogy személyesen elmentünk a Mekas székhelyére, a cég valamennyi telephelyére, és hétköznap délután sehol senkit nem találtunk, a sokadik próbálkozásra telefonon sikerült elérnünk Farkas Zsigmondot, a bt. kültagját.

Ő hallhatóan zavarba jött mikor megtudta, hogy az uniós projektekről érdeklődünk, de többnyire készségesen válaszolt.

Az élményközpontról azt mondta, hogy az egy folyamatban lévő beruházás, és arra utalt, hogy a záró beszámoló elutasítása csak átmeneti, bürokratikus, adminisztratív történet. Arról beszélt, hogy ha elkészül, akkor ez a beruházás munkahelyeket és pénzt hoz majd Magynak, ahol csak azért nem ismerik őket, mert nem onnan származnak. Azt is mondta, hogy a polgármester képben van a beruházással és annak jelentőségével kapcsolatban.

Erről sajnos a másik oldalról nem tudtunk meggyőződni, mivel a települése polgármestere nem állt szóba velünk. Február utolsó hete óta összesen hat alkalommal kerestük, többször is hagytunk neki üzenetet, hogy a Mekasról szeretnénk beszélni, de egyszer sem ért rá válaszolni nekünk.

A TÁMOP-os képzésekkel kapcsolatban Farkas arról beszélt, hogy azok szabályosan zajlanak, a kiírásoknak megfelelő számú dolgozó vesz részt rajtuk. Azt mondta, ő nem tudja, nem is kell tudnia, hogy az oktatásokon részt vevő embereket a megbízói mikor vették fel.

Amikor arról arról esett szó, hogy nyílt közbeszerzés hiányában hogy találtak egymásra a megbízókkal, kiszaladt Farkas száján, hogy ebben "ügyvédi irodák" segítettek. Visszakérdeztünk, akkor már nem akarta elárulni, hogy konkrétan melyikek voltak azok. Azt mondta, hogy az engedélyük nélkül nem akarja kiadni a nevüket, de utánakérdez a dolognak. Többet nem jelentkezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.