18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Egy lövés dördült Örkényben

Tbg
bűnügy
2015 március 18., 11:26
comments 1011

Egyetlen lövés dördült el Örkény külterületén kedd este fél tízkor, nem sokkal azután, hogy négy rendőr - három férfi és egy nő - megpróbálták előállítani Palit. A férfi belehalt a lövésbe.

A cigány férfit azért keresték a rendőrök, mert jogerőre emelkedett büntetésének letöltését, amelyet a rokonok szerint egy régebbi falopás miatt róttak ki rá, meg kellett volna kezdenie.

Nem először voltak nála, mondja el édesanyja, többször is keresték már.

Örkény külterületén vagyunk, homokos lapos fás, bokros táj ez a település központjától 3-4 kilométerre egy régi tanya helyszínén, amit egy földes úton lehet megközelíteni.

Az áldozat rokonai és egy kisebbségi önkormányzati vezető tájékoztatja az érkező újságírókat. A rendőrök már levonultak, félóránként hajt el egy-egy járőr.

Amúgy nem nagyon látni rendőröket a városban, mint egy, a helyi kapitányság előtt várakozó tévés kolléga fogalmazott: Még a kapitány ajtajáig is csak rendőri kísérettel lehet bemenni, hogy aztán közöljék az újságíróval, az ügyben már csak az országos főkapitányság nyilatkozik.

Képeink a helyszínről:

A fenti képen az áldozat édesanyja annak fényképével.

photo_camera Palit a fehér házból vitték volna el a rendőrök. Fotók: Botos Tamás
photo_camera A körözött férfi szobája.
photo_camera Az áldozat testvére mutatja, hogy merre menekült a rendőrök elől Pali.
photo_camera A gyilkosság helyszíne.
photo_camera Az áldozat. A hozzátartozók fényképe.

Pali rokonai az egyik unokatestvér telefonját adogatják kézről-kézre: Aladár készített képeket a halottról. A véres testről az a vélemény alakul ki hamar, hogy az áldozatot nemcsak lelőtték, de előtte vagy utána még meg is verték.

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy volt-e az áldozatnál balta akkor, amikor a rendőrök végül utolérték.

Miután ugyanis a kiérkező örkényi rendőrök lefeszítették a lakatot, majd benyomultak a vályogház apró szobájába, Pali baltát ragadva rárontott a rendőrökre, akik kihátráltak a házból. Ezt kihasználva Pali elrohant a ház mögötti mező irányába.

A rokonok szerint a baltát már futtában eldobta, később azonban a rendőröktől már azt hallották, a test alatt találták meg a fegyvert. Kérdés ugyanis, hogy a férfi négyszáz méter rohanás után baltával a kezében fordult-e az őt üldöző rendőrök felé, vagy ekkor már nem volt nála fegyver.

A rendőrség álláspontja szerint Palit azért kellett lelőni, mert baltával a kezében rátámadt az őt üldöző rendőrök egyikére. A rokonok szerint a baltát eldobta, mielőtt futásnak eredt.

"Mindenki tudja, aki sportol, hogy négyszáz méteres sprint után egy olyan emberben, aki életében egy téglát nem rakott arrébb, nincs annyi szufla, hogy komoly ellenállást mutasson."

Ezt is egy hozzátartozó mondja, Lakatos Rudolf, aki azonban nem a tanyán él, jobban öltözött, ismeri a helyi rendőröket. Ő mesél arról, hogy évek óta problémájuk van az egyik rendőrrel, aki néhány éve Dunakesziről került át Örkénybe, mert testvére itt rendőr, de nem tudta megszerettetni magát a helyiekkel.

"Túljátszotta a szerepét, a boltban igazoltatta az asszonyokat. Sok rossz dolgot tett az itteniekkel (...) Azt hiszi, hogy ő a serif."

Lakatos szerint többször kivívta már a helyi cigányok haragját túlkapásaival, aki hangsúlyozza, hogy más rendőrökkel nem volt problémájuk. Szerinte nem véletlen, hogy a négy rendőr közül ő lőtt rá Palira.

A helyszín:

Paliról azt mondják, voltak kisebb vétségei, falopás, más kisebb lopások, de erőszakos nem volt, rendőrre sosem támadt.

"Jó pár éve csendesen élt."

Abban azonban nincs vita - és kérdés, hogy a rendőrségi eljárás erre választ talál-e majd -, hogy mindössze egy lövés dördült el kedd este. Ha figyelmeztető lövésnek szánták is, egy ember meghalt.

A lövés után nem sokkal mindent lezártak a rendőrök, de már nem az örkényiek, Budapestről érkezett erősítés. A rokonság már nem is látta a négy rendőrt, őket "hátul elvitték". A helyszínt gyorsan lezárták, hajnalban vitték csak el a holttestet, 8 óráig tartott a helyszínelés.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.