Miért fáj annyira pokolian, ha rátaposunk egy Lego-kockára?

meghökkentő tudomány
2015 március 20., 17:27
comments 220

A komolyabb sérülést nem okozó, de borzasztóan kellemetlen háztartási balesetek dobogóján nagyjából az összes helyet a Lego-kockára taposás foglalja el. Bárki, aki lépett már rá mezítláb egy Lego-darabra, az pontosan ismeri azt a kínt, ami ilyenkor végigmegy az egész testünkön. Ráadásul míg idősebb korban ez rengeteg bosszúságot tud okozni, a gyerekeknek jellemzően kevesebb fájdalmat jelent a taposás. Ez sem véletlen, a Quartz most összeszedte a tudományos okokat.

Egyrészt, és ebben semmi meglepő nincs, a talpunkon a bőr nagyon érzékeny, több tízezer idegvégződés található itt, ezek segítenek egyensúlyban tartani a testünket. Ezért olyan pusztító a talp csikizése, de ezért tud annyira sokkoló lenni az is, ha itt érzékelünk fájdalmat.

photo_camera (JIM WATSON / AFP)

De gond van a másik szereplővel, a Legóval is. Azokat a kockákat borzasztó strapabíróra gyártják: 430 kilogrammot is elbír egy kocka törés nélkül. Azaz 375 ezer kockát építhetnél egymásra, mire az alsó összeroskadna. Azaz amikor véletlenül rátaposol a ráadásul az építhetőség kedvéért nagyon éles sarkokkal rendelkező kockák egyikére, és nem vagy 430 kiló, akkor az a kocka egyáltalán nem nyomódik meg vagy törik össze, hanem keményen ellenáll.

Az éles sarkok pedig még nagyobb fájdalmat okoznak. Ez is szimpla fizika, kisebb ponton nagyobb nyomás, a lábad egy nagyon kis pontjára fog mindez koncentrálódni.

És épp ezért van az, hogy a felnövésünkkel párhuzamosan egyre jobban fáj, ha Lego-kockára lépünk, mert ahogy Newton harmadik törvénye mondja:

Két test kölcsönhatása során mindkét testre azonos nagyságú, azonos hatásvonalú és egymással ellentétes irányú erő hat.

És akkor végül ehhez jön az a tény, hogy az ilyen balesetek ráadásul nem is ritkák. A Lego-kockák ugyanis mindent beborítanak, csak 2012-ben 45,7 milliárd Lego-kockát adott el a világ egyik legsikeresebb játékgyártója.

Úgyhogy a védekezésre egyelőre kevés az esély, kivéve persze, ha elpakoljuk a Legókat rendesen. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.