Idegen nyelvet készül tanulni? Tanulj madárul!

ÁLLAT
2015 március 22., 18:10
comments 59

Nagyon fontos cikket írt Brian Briggs a Guardian véleményrovatába. Arról, hogy idegennyelv tanulás nem csak az angol, a francia vagy a német nyelv elsajátítását kéne jelentse. Hanem a madárfüttyét is.

Ez elsőre bármennyire is meghökkentő ötletnek tűnik, valójában egy teljesen természetes gondolat húzódik mögötte. Amit évszázadokkal ezelőtt még jóval több ember értett. Az egyre terjeszkedő városokban hajlamosak vagyunk úgy érezni, hogy egyáltalán nem találkozunk a természettel. Mintha a teljesen társaságunkká domesztikált kutyákon és a rettenetes galambokon kívül nem is találkozhatnánk más állatokkal.

Pedig ez nem így van, csak elszoktunk attól, hogy meghalljuk a madarakat.

Briggs olyan kutatásokat idéz, melyek bebizonyították, hogy a városi élettel megnövekvő háttérzajok hogyan teszik az embereket érzéketlenné a természetes hangokkal szemben. Ezek a zajok ugyanúgy megjelennek a városokban is, csak egyszerűen kiszűrjük őket. Hiszen rengeteg inger ér minket, és a városban szocializálódott tudatunk éppen azt a feladatot végzi, hogy ezek közül kiemelje azt, ami fontos, és kiszűrje azt, ami irrelevánsnak tűnik. Nagyon egyszerű példával: egy közelítő autó hangját meghallani fontos, egy cinegét kiszúrni meg nem az.

De ez közel sem szükségszerű, hogy így legyen. Ahogy minden más érzékelési képesség, a meghallás is elsajátítható, edzhető. A legideálisabb esetben pedig már gyerekkortól gyakorolható. Az óvódások, kisiskolások is járnak parkokba, ahol ezekre fel lehet hívni a figyelmüket. És Briggs szerint a madarak hangjának a nyugtató-gyönyörködtető hatáson kívül is bőven lehet még szerepe: a madárfütty állandóan emlékeztet minket arra, hogy egy működő világban élünk. Aminek a madarak mellett eleme a friss víz, a tiszta levegő, az élelmiszer. Olyan dolgok, melyeket elvárunk a természettől, de amiért cserébe sokszor nem sokat teszünk meg.

Ahogy a madarakért sem. 25 országra kiterjedő, harminc éves kutatás alapján ma a becslések szerint 421 millióval kevesebb madár repked Európa országai felett, mint 1980-ban. A madarak eltűnése a természetes élőhelyeik csökkenésével és a tápláléklánc felborulásával magyarázható.

A madárfütty meghallásának elsajátítása egy apró lépés lehet abba az irányba, hogy mindig emlékezzünk erre.

A legalapvetőbb ismereteket ráadásul elég könnyen el is lehet sajátítani, az internet tele van oktatóvideókkal:

Ahhoz pedig, hogy mindezt aztán gyakorolhassuk, nem is kell túl messzire menni, már a nagyobb városi parkokban felbukkanhatnak énekesmadarak.

Ha azon gondolkozol, hogy elkezdesz egy idegen nyelvet tanulni, miért ne kezdhetnéd egy helyivel: a saját kerted és környéked nyelvével. Ha a madárfüttyöt úgy tanítanák az iskolákban, mint a franciát vagy a németet, a vadon gyermekeinek egy új generációja születhetne meg. És ez megnövelné az esélyét annak, hogy felnőttként ugyanolyan minőségű vadvilágot élvezhessenek, mint amilyen nekünk jutott.

- írja Briggs.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.