150 emberrel lezuhant egy Germanwings-gép az Alpokban

közlekedés
2015 március 24., 10:56
comments 678

A Barcelona-Düsseldorf járat Dél-Franciaország felett zuhant le anélkül, hogy a pilóták vészjelzést adtak volna le.. 144 utas, két pilóta és négy főnyi személyzet utazott az A320-as Airbuson, amit a Lufthansa fapados cége, a Germanwings üzemeltetett. Az első beszámolók még csak 148 áldozatról szóltak.

A gép kis késéssel, 10:01-kor indult Barcelonából, és az eredeti menetrend szerint 11:55-kor kellett volna megérkeznie Düsseldorfba.

Francois Hollande francia elnök bejelentése szerint nincsenek túlélők. A gép Digne és Barcelonnette települések között zuhant le, a Massif des Trois Evêchés hegycsoportban, amelynek csúcsai 3000 méter fölé érnek. A gép roncsait a párizsi légiirányítás útmutatása alapján Prads-Haute-Bléone közelében, 2 négyzetkilométeres területen szétszórva találta meg egy katonai helikopter.

Az AFP helyszíni képei:

photo_camera AFP PHOTO / BORIS HORVAT
photo_camera AFP PHOTO / BORIS HORVAT
photo_camera AFP PHOTO / BORIS HORVAT

A Germanwings közlése szerint a gépen 67 német utazott, köztük 16 diák és 2 tanár, akik egy iskolai csereprogramról tértek haza. Az utaslista szerint a gépen 45-en voltak spanyol állampolgárok. VI. Fülöp spanyol király, aki jelenleg épp Franciaországban van hivatalos úton, azt mondta, tudomása szerint sok török állampolgár is volt a fedélzeten. Hollande elnök azt mondta, nem tudnak francia áldozatról. Az utasok közt volt két csecsemő is.

airbus-GWI9525-4U9525-v2

A francia hatóságok több száz embert mozgósítottak a roncsok és az áldozatok felkutatására, de a munkálatokat nehezíti, hogy a gép nagy magasságban zuhant le, ahova csak helikopterekkel tudják szállítani őket. Egy helyi hegyi vezetővel szerint a mentést tovább nehezíti, hogy márciusban ez még olyan magashegyi terület, ahol tíz percenként van egy lavina. Ezen a vidéken kedden 18:30 körül sötétedik.

A Flightradar oldalán vissza is lehet játszani a lezuhant gép teljes útvonalát. Ezen jól látszik, hogy a Barcelonából induló gép még a Földközi-tenger felett elérte a 11 000 méteres magasságot, majd a francia szárazföld fölé érve gyorsan elkezdett ereszkedni. Hogy ezt mi okozhatta, arra az Airbus illetékesei megfelelő információk hiányában még nem tudtak válaszolni. Benoit Zeisser, a Digne-le-Bains-i rendőrség századosa szerint a katasztrófa helyszínén nem volt alacsony a felhőplafon és turbulenciák sem voltak, vagyis nem a rossz látási vagy időjárási viszonyok okozhatták a katasztrófát.

A lezuhant Airbus 24 éves volt, és 1991 óta volt a Lufthansa tulajdonában. 2003-ig a német légitársaság használta, utána került át fapados leányvállalatához. Az A320-as egyébként a Boeing 737 mögött a világ második legnépszerűbb repülőgépe.

A Germanwings közlése szerint a kedden lezuhant gép legutóbbi rutinellenőrzésére egy nappal korábban, március 23-án került sor Düsseldorfban. Az utolsó nagy átvizsgálására 2013 nyarán került sor. A gép pilótája 10 éve repült a céggel, és több mint 6000 órányi tapasztalata volt különböző Airbusokon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.