Húsz éve nem menekültek ennyien a világban, mint tavaly

Tbg
érdekes adat
2015 március 26., 21:02
comments 171

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon ugrásszerűen megnőtt a menedékkérők száma a világban dúló háborús konfliktusok (Szíria, Irak) miatt, derül ki az ENSZ menekültügyi trendekről szóló jelentéséből (UNHCR).

A jelentés 866 ezerre becsüli az ipari országokban újonnan beterjesztett menedékkérelmek számát, ami 45 százalékos növekedés a 2013-ban regisztrált 596 ezerhez képest. Ez 1992, azaz a bosznia-hercegovinai konfliktus kezdete óta a legmagasabb.

A menedékkérelmek a kibocsátó országok szerinti rangsora:

  1. Szíria, 150 ezer kérelem
  2. Irak, 68,7 ezer
  3. Afganisztán, 60 ezer
  4. Szerbia (és Koszovó)
  5. Eritrea

Az ötödik tehát az az Eritrea, amelyik nemcsak hogy egy mocskos diktatúra, de újabban a magyar kormány egyik partnere az Afrikát és Dél-Amerikát célzó déli nyitás hadműveletben.

A legtöbb menedékkérelem Németországhoz érkezett, az ötös toplista így néz ki:

  1. Németország, 173 ezer kérelem (egynegyedét szíriaiak adták be)
  2. USA, 121 ezer (többségben a mexiókiak)
  3. Törökország, 87 ezer (főként szíriaiak)
  4. Svédország, 75 ezer (szíriaiak és eritreaiak)
  5. Olaszország, 64 ezer (Mali, Nigéria, Gambia)

Magyarország egyébként már a 7., köszönhetően annak, hogy az elmúlt két évben megsokszorozódott a menedékkérők száma, 2012-ben 23. voltunk ezen a listán, a meneddékkérők koszovóiak, szíriaiak és afgánok voltak.

 

Jellemző rájuk, hogy a meneddékkérelem beadása után elhagyják az országot, és nyugatra folytatják az útjukat. Bár erről a magyar kormány az utóbbi hónapokban elég sokat beszélt, érdemes a magyar, menekültekkel foglalkozó szervezetek állásfoglalását is elolvasni a témában - elég jól rendet tesznek a számokban is.

Oroszországba, amelyet módszertani okokból nem követ az UNHCR, de beszámolt adatairól 265 ezer ukrajnai menekült érkezett, míg nyugtra 15,7 ezer.

Persze az sem mindegy, mekkora egy adott ország népessége a menedékkérők számához képest. Ebben a tekintetben Svédország áll az első helyen (1000 lakosra 24,4 menedékkérő jutott), sorban utána Málta, Luxemburg, Svájc, illetve Montenegró.

A menekültek számáról egyelőre csak az ipari országokat érintően adott ki jelentést az ENSZ, jövő hétre ígérik a globális vizsgálat tavalyi számairól szóló jelentést.

Infografikák és a teljes anyag angolul itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.