Vona Gábor úgy csinál, mintha balliberális oldalról akarná előzni a Fideszt

POLITIKA
2015 március 28., 12:02
comments 565

Szörnyű hosszú interjút adott a Magyar Nemzetnek Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Ennek ellenére vannak érdekes dolgok benne.

Vona, akinek pártját sokak szerint Oroszország is finanszírozza, azt állítja, Nyugat felé szeretne nyitni:

"Ezért is fontos számomra most a nyugati nyitás. 2010 óta ismétlem, hogy Magyarországnak egy német–orosz–török háromszögben kell érvényesítenie az érdekeit. Ezt nemrég Orbán Viktor is elismerte. (...) Németországgal kell jó kapcsolatokat kialakítanom. Ez rettenetesen nehéz lesz, hiszen a német sajtó még a magyarnál is rosszabb, egy neonáci pártként könyvelnek el. Én viszont szeretném megmutatni vezető német politikusoknak a valódi Jobbikot. (...) Elkezdtem tapogatózni, vagyis a részünkről a nyitottság megvan. Németországnak kell majd az erősödésünkkel szembesülve döntenie arról, hajlandó-e párbeszédet folytatni a Jobbikkal, egy néppárti Jobbikkal."

A "valódi", "néppárti" Jobbik tehát más, és akár a német politikai életben is elfogadható dolog, szemben az általuk eddig ismert neonáci Jobbikkal, véli Vona. Sőt, középtávon az EU-ból sem akar kilépni, de népszavazást tartana, és az alapszerződéseket is módosítaná. (Hosszú távon pedig inkább semleges országot szeretne a NATO-tagság helyett.)

Vona "ki is egyenesítné" a pártját, ahol sokan megkérődjelezik a mostani középutas politikát:

"Az ugyanakkor tény, hogy vannak kérdőjelek a Jobbik tagságában a jelenlegi stílust, néppártosodást illetően, de ezeket a kérdőjeleket ki fogom egyenesíteni.

– Hogyan?

– Észérvekkel. Azoknak csalódást fogok okozni, akik abban reménykednek, hogy a Jobbik egy szélsőséges, náci párt, csak most megpróbál cuki módon viselkedni. Azokat viszont meg fogom nyugtatni, akik attól tartanak, hogy a Jobbik feladja az értékeit, elveit és programját."

A zsidókérdés is szóba került, nem is akárhogy:

"A legfontosabb, hogy kifejeztük: a Jobbik osztozik minden áldozat gyászában – így a zsidóságéban is –, és ennek a gyásznak a megsértését vállalhatatlannak tekintjük."

Persze azért gyorsan hozzáteszi Vona, hogy

"ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne beszélni mondjuk a hazai zsidóságról, Izrael politikájáról vagy akár a cigányproblémáról."

Azt is megígérte, hogy a kétharmad megdöntése után nem lesz több titkos Fidesz-Jobbik koalíció:

"– Nem is olyan régen éppen egy jobbikos képviselő hiányzása miatt nem tudták megakadályozni a kétharmadot.
– (...) Tanultunk az esetből: mindenki büntetést kapott, én is, és ha valaki beteg, akkor négykézláb kell bemásznia, ha valakinek a családját megfenyegetik, akkor velük együtt kell jönnie Budapestre."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.