Börtönből írt emailt a bűnöző, hogy engedjék ki. Kiengedték

külföld
2015 március 29., 13:19
comments 57

Egy csalásért elítélt férfi filmbe illő módon szökött meg egy nagy-britanniai börtönből. Neil Moore éppen előzetes letartóztatásban volt, amikor egy illegálisan birtokolt mobiltelefon segítségével létrehozott egy kamu email-fiókot, aminek segítségével illetékes bírósági hivatalnoknak adta ki magát, és e kitalált személy nevében levelet küldött a börtön vezetőségének, melyben a szabadlábra helyezésének részleteiről rendelkezett. Sikerrel járt, 2014 márciusában szabadult.

Ráadásul csak három nappal később vették észre eltűnését, amikor ügyvédje kereste fel a börtönben, ekkor derült ki, hogy nincs ott. A 28 éves londoni férfi pár nappal később feladta magát.

Szökése ügyében most zajlott a bírósági meghallgatás, ezen kiderült, hogy Moore egy olyan domaint regisztrált be, ami nagyon hasonlított a bíróság hivatalos címére, ezért működhetett a trükkje. A börtön vezetőinek részletes leírást adott szabadon engedésével kapcsolatos tudnivalókról.

Az ügyész, Ian Paton is alig leplezetten alélt el Moore teljesítményétől, amikor arról beszélt, hogy óriási bűnözői találékonyság lakozik Moore elméjében. Nem nagyon találkozott még hasonlóan kreatív megoldással pályafutása során.

Moore azért került börtönbe, mert négy kamuszemélyiséget kialakítva összesen 1,8 millió fontot csalt ki gyanútlan áldozatokból. A legnagyobb brit bankok menedzserének adta ki magát, így keresett befektetőket, akik pénzét végül nem fialtatta, hanem eltüntette. Állítólag volt, hogy egyetlen telefonbeszélgetés során áldozataival, hol női, hol férfi hangon szólt bele a telefonba, mintha a gyanútlan befektető egyszerre több banki alkalmazottal is tárgyalna.

Annyira meggyőző volt mindez, hogy kezdetben a rendőrség az egyik kitalált női karaktere, Kristen Moore ellen is nyomozást indított. Azóta kiderült, hogy a nő nem létezik.

A nyolcrendbeli csalással és egyszeri szökéssel vádolt férfi ügyében április 20-án fognak ítéletet hirdetni. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.