Eddig 41 embert ölt meg a Boko Haram a nigériai választások alatt

külföld
2015 március 29., 04:35
comments 36

Nigériában épp elnök- és parlamenti választás zajlik. Az ország vezetéséért Goodluck Jonathan jelenlegi elnök és Muhammadu Buhari, korábbi katonai diktátor verseng. A politikai szembenállásnak vallási színezete is van, az elnököt inkább a keresztények, míg kihívóját inkább a muszlimok támogatják.

Nigériában ezért eleve nehéz normálisan levezényelni egy választást, 2011-ben nagyjából 1000 ember halt meg a kormány és az ellenzék hívei közötti összecsapásokban.

A mostani helyzetet azonban a túlfűtött közhangulat mellett a Boko Haram nevű, főleg Nigéria észak-keleti részén tevékenykedő iszlamista terrorszervezet is nehezíti. Erre készült is az ország, ezért a választások idejére lezárták az ország határait, és készültségbe helyezték a rendvédelmi hatóságokat.

A Boko Haram elleni harcok miatt a választásokat el kellett napolni, és most, mikor megindult a szavazás, sem mindenhol sikerült garantálni a választól nyugalmát.

A Boko Haram eddig legalább 41 emberrel végzett, köztük két képviselővel,

ezen kívül rengeteg szavazót megakadályoztak a voksolásban.

Az iszlamista kalifátust kikiáltó terrorszervezet fegyveresei lerohanták a Borno állambeli Miringa várost, házakat gyújtottak fel, és lőttek a menekülőkre. A településen 25 embert öltek meg a helyi kormányzó szerint. Mégizennégy emberrel végeztek egy Gombe állambeli településen, és megöltek egy helyi képviselőt is. Más településeken is történtek véres terrortámadások, néhol pedig a terroristák a levegőbe lövöldöztek, hogy megfélemlítsék a helybélieket, és meghiúsítsák a szavazást.

A tervekkel ellentétben a terroristáknak vasárnap is marad idejük növelni ezeket a számokat, Nigéria ugyanis most először alkalmaz a választáson biometrikus szavazókártyákat az állampolgárok azonosítására, a kártyaleolvasók azonban az ország több vidékén nem működtek, így az urnazárás időpontját is ki kellett tolni, hogy minél többen szavazhassanak a majd 183 milliós országban. (HuffPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.