Az Apple vezére harcot indított a republikánus politikusok melegellenes törvényei ellen

külföld
2015 március 30., 13:43
comments 211
  • Egy új frontvonal bukkant fel az amerikai politikai élet eddig is eléggé szabdalt mezején: ahogy terjed államról államra az azonos nemű párok házasodását lehetővé tevő szabályozás, úgy próbálnak meg republikánus politikusok akadályokat görgetni az LMBT-emberek boldogulása elé.
  • Több tucatnyi törvénymódosítás és javaslat után az Indiana kormányzója, Mike Pence által csütörtökön aláírt új törvény volt az utolsó csepp, ebből lett országos botrány.
  • A törvény értelmében a vallási szabadságjogok védelmére hivatkozó törvény jogi védelmet ad azoknak a munkaadóknak, főbérlőknek és üzlettulajdonosoknak, akik vallási okokra hivatkozva nem szolgálnak ki vagy bármely más módon diszkriminálnak homoszexuális embereket.
  • A törvényt kiötlő politikusoknak azonban nem várt méretű ellenfele akadt: Tim Cook indított mozgalmat velük szemben.

Az Indianában elfogadott törvényi változtatás jól passzol egy rakás olyan intézkedéshez, melyeket az utóbbi időben republikánusok által felügyelt államokban vetettek fel politikusok. Akadnak persze pozitív kivételek is, a mélyen konzervatívnak és vallásosnak számító Utah republikánus kormányzója és törvényhozása mormon vezetők támogatásávaé például olyan szabályozást léptetett életbe, ami munkahelyi és lakhatási védelmet biztosít az LMBT-embereknek.

De nem ez a jellemző. A jogvédő Human Rights Campaign gyűjtése szerint sorra bukkannak fel a javaslatok, mint például

  • azok, amelyek a vallási szabadságra hivatkozva korlátozásokat léptetnek életbe, és melyek lehetővé teszik, hogy állampolgárok ellentmondjanak olyan intézkedéseknek, melyek szerintük sértik az ő vallási szabadságukat. Ilyen törvény várhat most Indianára is. A hasonló rendelkezések kritikusai szerint ezek csak arra alkalmasak, hogy az LMBT-emberek elleni kirekesztés eszközeként szolgáljanak.
  • vannak olyan törvényjavaslatok is, melyek a polgári jog védelmének csorbítására íródnak, azaz megakadályozzák, hogy az önkormányzatok olyan törvényeket léptessenek életbe, ami a meleg embereket megvédi a munkahelyi, lakhatási vagy közterületi diszkriminációtól.
  • és vannak azok az irányok, melyek a átnevelési teoriát propagalják, azaz törvényi szinten védelmezik az olyan terápiákat, ahol azt ígérik, hogy meg tudják változtatni egyes emberek szexuális orientációját. Teljes agyrémnek hangzik, de tényleg van ilyen.

Egy márciusi jelentés szerint összesen 26 államban készültek hasonló célzatú törvényjavaslatok, igaz, ezek jelentős része valószínűleg soha nem fog hatályba lépni, mert csak pár képviselő akciójáról van szó. De az irány létezik, és két államban ennek már konkrét következménye van. Az indianai szabályozás mellett Arkansas kormányzója, Asa Hutchinson február végén engedélyezett hatályba lépni egy olyan törvényt, ami megtiltja a helyi önkormányzatoknak, hogy diszkriminációellenes törvényeket hozzanak az LMBT-emberek védelmében.

Szó nélkül kirúghatnak

Indiana kormányzója, Mike Pence szerint (ő legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy az intravénás szerhasználók között felbukkant HIV-járvány miatt egészségügyi vészhelyzetet hirdetett és engedélyezte átmenetileg a korábban üldözött tűcsere-programot is) a törvény nem a kirekesztésről szól, hanem a vallási szabadságjogok védelméről és arról, hogy teljes hozzáférést biztosítsanak az állampolgároknak az igazságügyi rendszerhez. Pence azután szólalt meg, hogy országszerte hatalmas tiltakozóhullámot váltott ki a törvény, #banindiana hashtag alatt hatalmas netes kampány indult, és fontos üzleti szereplők mellett még George Takei is nyilvánosan kritizálta a szabályozást.

photo_camera Mike Pence kormányzó (SAUL LOEB / AFP)

Amikor megkérdezték Pencet, hogy az új törvény mellé kerül-e majd bármiféle kitétel, ami megvédi az indianai melegek jogait, akkor a kormányzó annyit mondott, hogy mindez nem szerepel a napirenden. A törvény, ami szövegszerűen nem említi a homoszexuálisokat, július elsejével léphet hatályba.

Ugyan a legtöbb állam törvénykezésében sem szerepel explicit jogi védelmi keret a homoszexuálisokkal szemben elkövetett diszkriminatív cselekedetek szankcionálására, viszont a legtöbb állam törvénykezése egyelőre nem is léptetett életbe olyan törvényt, ami ennyire könnyedén alkalmas lehet a kirekesztésre. De ezzel együtt is, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy az ország számos államában az LMBT-embereket jogszerűen kirúghatják munkahelyükről, kirakhatják albérleteikből vagy megtagadhatják a kiszolgálásukat, csak a szexuális identitásuk miatt. Vannak jogvédők, akik szerint az 1964-es Civil Rights Act alkalmas az LMBT-emberek ellen elkövetett munkahelyi jogsértésekkel szemben védelemként, de ezt az érvet bíróságon eddig nem tesztelték.

Az Apple is beszállt a harcba

"Valami nagyon veszélyes dolog zajlik most országszerte."

- írja a Washington Postban megjelent publicisztikájának legelején Tim Cook, az Apple vezetője. Mert több mint két tucat államban olyan törvények megalkotása vetődött fel, melyek alkalmasak lehetnek, hogy az emberek akár saját szomszédaikat is kirekesszék.

És az indianai szabályozás csak a felszín. Texasban olyan szabályozás ötlete merült fel, ami szerint az azonos nemű pároknak házassági engedélyt kiadó hivatalnokokat, közjegyzőket foszthatja meg fizetésének vagy nyugdíjának egy részétől.

Ezek a törvények racionalizálják az igazságtalanságot, miközben úgy tesznek, mintha valami sokunk számára fontosat védenének. Közben épp az ellen az alapelv ellen cselekszenek, melyre nemzetünk épült, és most megvan a lehetőségük, hogy a nagyobb egyenlőség érdekében tett évtizedes haladás eredményeit töröljék el.

- írja Cook, aki szerint az üzleti közösség már régen rájött, hogy a diszkrimináció minden formája árt az üzletnek. Az Apple ezért kiáll a törvénykezés ezen új hulláma ellen, bárhol is üsse fel a fejét. És Cook reméli, hogy sokan fognak csatlakozni a mozgalmukhoz.

photo_camera Tim Cook (JOSH EDELSON / AFP)

Mert Cook szerint ezek az országszerte felbukkanó törvények ártanak a munkahelyeknek, a növekedésnek, a gazdaság vibrálásának ott, ahol a XXI. századi gazdaságot korábban tárt karokkal fogadták. Majd az Apple vezére arról is, hogy a vallási szabadságjogokat nagyon sokra tartja, gyermekkorában megkeresztelték, a hit fontos szerepet tölt be az életében.

De soha nem tanították nekem, és én sem hittem azt, hogy a vallás indok lehet a diszkriminációra.

- írja a homoszexualitását tavaly bejelentő Cook, majd ezután azzal folytatta, hogy az egész Apple birodalma arra a logikára épült, hogy nyitottnak kell lenniük mindenki felé.

Függetlenül attól, hogy a törvény mit enged meg Indianában vagy Arkansasban, mi soha nem fogjuk tolerálni a diszkriminációt.

- üzent nagyon világosan a világ leggazdagabb vállalatának vezérigazgatója az ország republikánus politikusainak. Mert szerinte ezzel tartoznak azoknak is, akik korábban életüket feláldozva is harcoltak a szabadság és az egyenlőség eszményéért. Egy olyan korban, amikor üzletek ajtajain és ivókutakon még a Csak fehéreknek! feliratok voltak olvashatóak. Cook szerint soha nem szabad, hogy az ország ehhez hasonló helyzetbe kerüljön, mindenki számára lehetőséget kell biztosítaniuk.

Ez nem egy politikai ügy. Ez nem egy vallási ügy. Ez arról szól, hogy hogyan kezeljük egymást,mint emberi lényeket. A kirekesztés ellenzése bátorságot igényel. Rengeteg ember élete és méltósága a tét, épp itt az ideje, hogy mindannyian bátrak legyünk.

(via Washington Post, Vox, Yahoo)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.