Orbán az ügynökaktákról: A Fidesz a nyilvánosság híve

POLITIKA
2015 március 30., 14:55
comments 246

Orbán Viktor válaszolt képviselői kérdésekre hétfő délután a parlamentben. Előbb a jobbikos Mirkóczki Ádám kérdezte Orbánt arról, hogy sorkatonasága alatt eltöltött idő alatt együttműködött-e a III/IV-es csoportfőnökséggel, készített-e katonatársaival akár egyeztetve, akár nem, jelentést. Ez volt az a vád ugyanis, amit Simicska Lajos pár hete a sajtóban meglebegtetett.

Orbán válaszában elmondta, hogy azért utasította legutóbb is vissza a kérdés megválaszolását, mert abszurdnak, nevetségesnek tartja. Mint elmondta, soha egyetlen magyar állampolgár rovására sem működött együtt senkivel. Szerinte minden ezt cáfoló irat elérhető, ő pedig nevetségesnek és abszurdnak tartja még a kérdés feltételét is.

Mirkóczki viszontválaszában arról érdeklődött, hogy mindezek fényében miért nem támogatott  a Fidesz egyetlen egy javaslatot sem, ami a kommunista múlt feltárását segítette volna elő. Példaként az ügynökaktákat és a kommunista rendszer vezetői elleni jogi fellépést hozta fel.

Orbán szerint lehet hogy talán túl későn és túl kevés dolog történt a büntetőtárgyalások ügyében, utalt a most futó Biszku-perre. Ami viszont a titkosított dokumentumokat illeti, ott Orbán szerint a Fidesz álláspontja változatlan, a nyilvánosság hívei.

Ugyanakkor az kérdés, hogy kinek adják meg a nyilvánosságra hozatal jogát, a Fidesz pedig azt képviseli, hogy a sértettek kapják ezt meg, akik utána eldönthetik, mit kívánnak kezdeni ezzel a lehetőséggel. Ez a vita itt ért véget.

Utána Schiffer András kérdezte Orbán Viktort, arról, hogy ki kormányzott 2010 és 2014 között Magyarországon. Mert mint elmondta, mélyen megérti a személyes szálat Orbán és Simicska kapcsolatában, de a történteknek van egy nem személyes része is. Az LMP ugyanis három éve kérdezte már arról Orbánt, hogy vannak-e oligarchák a NER-ben, és akkor Orbán nemzeti tőkésekről beszélt, akiket az ellenzék szerinte megtámadott.

Viszont Schiffer szerint az elmúlt hetek viharaiban Kövér László és Lázár János is tett olyan utalást, miszerint korábbi hatalmát vesztette most el Simicska Lajos. És Schiffer szerint az is látványos, hogy a korábbi tucatnyi Simicska-közeli ember helyett már csak három maradt posztján ma Magyarországon.

Ezek alapján feltehető a kérdés, valójában ki kormányzott 2010 és 2014 között az országban.

Orbán előbb viccelődve feltette a kérdést, ki lehet az a három, majd felsorolta, ki az, aki biztos nem kormányzott 2010 és 2014 között:

IMF, Washington, Moszkva, euró-bürokraták, multik, oligarchák. Sem Gyurcsány Ferenc, Sem Bajnai Gordon.

Hanem a Fidesz kormányzott, munkájukat elvégezték, a választók pedig 2014-ben értékelték ezt, zárta rövidre Orbán.

Schiffer viszontválaszában előbb egy posztján maradt Simicska-közeli személyt nevezett meg, Vida Ildikót, és szerinte Washington és Moszkva befolyásával kapcsolatban Orbánnak visszafogottságot kéne mutatnia.

Az LMP társelnöke szerint Orbán megelégelte hogy államtitkárait berendelik Simicskáék Radóc utcai irodájába, és egy foglyul ejtett állam működött itt. Ez a mostani konfliktus arról rántotta le a leplet, hogy itt egy tőkéscsoport volt, ami foglyul ejtette a kormányt és így az országot.

Orbán szerint kormányzásuk idején személyes vonatkozások a kormányzati munkában nem lehetnek, nem voltak és nem is lesznek. Nem szeretné, ha odajutnánk, hogy mindenféle oligarchák javára írnák a rezsicsökkentést vagy a devizahitelesek kimentését, tette még hozzá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.