A mindössze 12 gramm súlyú kucsmás lombjáró képes napokig megállás nélkül repülni az Atlanti-óceán fölött

meghökkentő tudomány
2015 április 01., 11:21
comments 51

Ezek az apró madarak (latinul Setophaga striata) évente komoly utakra indulnak. Az Egyesült Államok és Kanada észak-keleti partvidékétől indulva jutnak el három nap alatt a karibi térségbe. Ez idő alatt egyáltalán nem állnak meg, és az út jelentős részét az óceán fölött repülve teszik meg.

Így egyes madarak akár 2700 kilométert is megtehetnek ilyenkor. Egy ennyire kisméretű madár számára ez amúgy igen komoly veszélyeket rejtő út.

photo_camera (Andy Reago & Chrissy McClarren/Wikipedia)

A madarak költözését mindig is rengeteg találgatás övezte, elég rejtélyes szereplői ők az állatvilágnak. Most a Massachusetts Egyetem kutatói jártak mindennek a végére. Mindössze félgrammnyi nyomkövető eszközt raktak öt kucsmás lombjáró hátára, és követték útjukat. Ebből az derült ki, hogy a madarak megállás nélkül repültek át a Karib-térségig, ott megpihentek egy kicsit, majd onnan folytatták az utat Kolumbia felé.

A most rögzített út lehet a valaha megfigyelt leghosszabb út, amit egy énekesmadár tett meg. Szintén érdekesség, hogy visszafelé a madarak másik utat választanak, a szárazföldhöz jóval közelebb repülnek, és többször is megállnak pihenni. Valószínűleg az északi indulás előtt jobban felkészítik a testüket az útra és vélhetően a kanadai széljárás is segíti az odautat. Miközben a madarak átlagsúlya 12 gramm, indulás előtt 16 grammosra hizlalták fel magukat, ezzel készülve az útra. (New Scientist)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.