A Kaposvári Egyetemen pénteken nem kell dolgozniuk a nőknek, mert az ő feladatuk, hogy méltóképp felkészülhessenek a húsvétra

képzavar
2015 április 02., 06:33
comments 806

A Kaposvári Egyetem egy munkavállalójától jutott el hozzánk az a levél, amit állítása szerint a héten az egyetem összes női alkalmazottja megkapott. A Prof. Dr. Szávai Ferenc DSc rektor és Borbás Zoltán kancellár által aláírt levélben az áll, hogy mivel közeleg a keresztények egyik legfontosabb ünnepe, Jézus feltámadásának megünneplésére készülve arra az elhatározásra jutottak, hogy a rektor és a kancellár munkáltatói jogkörébe tartozó, általános munkarendben foglalkoztatott női munkavállalókat mentesítik 2015. április 3-án, azaz most pénteken a munkavégzés alól,

annak érdekében, hogy méltóképpen fel tudjanak készülni az ünnepre, családjaik számára biztosítani tudják a meghitt, békés együttlétet.

kaposvar_level

Az ötlet persze nem példa nélküli, a magyar közigazgatás történetében rengeteg hasonló intézkedésre volt példa az elmúlt évszázadokban. De hogy mindez egy felsőoktatási intézményen belül jelenjen meg, az mindenképp léptékváltás, hasonló ötlet miatt egy nyugat-európai egyetemen tippünk szerint kisebb lázadás törne ki.

A levéllel kapcsolatban kerestük Szávai Ferenc rektort, irodájából visszahívást ígértek. A rektor tavaly már bekerült a hírekbe egy rendeletével, amikor dress code-ot vezetett be az egyetem területére, betiltva többek között a dekoltázst, a túl rövid szoknyát, a strandpapucsot vagy a túlzott sminket, egyben előírta az ápolt hajat és körmöt, valamint arcszőrzetet. A rendelkezés országszerte komoly felháborodást váltott ki, a Kaposvári Egyetem harmadikos színészosztálya meztelen akcióval tiltakozott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.