Aligha lehet megmenteni az eddig a Quaestor pénzéből élő győri focit

futball
2015 április 02., 09:36
comments 62

Az elmúlt években a  Quaestor bőkezű támogatásával működő, 2013-ban még bajnoki címet nyerő Győri ETO nyártól akár a harmadosztályban találhatja magát. A klub helyzete teljesen reménytelennek tűnik. A tulajdonos, Tarsoly Csaba előzetes letartóztatásban van, Ökrös Csaba ügyvezető lemondott, a szponzor Audi kiszállt, a csapatot működtető Győri ETO FC Kft.-t is zár alá vette az ügyészség, ahogy a pályát is. Az alkalmazottak nem kapnak fizetést.

Borkai Zsolt, Győr polgármestere a Nemzeti Sportnak nyilatkozott arról, hogyan mentenék meg a csapatot. Szerinte a legnagyobb gond, hogy a Labdarúgó Szövetségtől meg kellene szerezni a licencet a jövő évre is, de nincs ember a csapatot működtető cégénél, aki befizethetné az eljárás díját vagy benyújtaná a rajtengedélyhez szükséges papírokat.

Az egyik megoldás az lenne, ha valaki megvenné a csapatot műkötető céget. Csakhogy a zár alá vett kft.-t nem lehet eladni.

A másik megoldás, ha az NB1-es indulási jogot és a játékosokat átvenné egy olyan gazdasági társaság, amelynek van a szövetség által kiadott licence. Ilyen Borkai szerint a Rába ETO futsalcsapata. Vagyis a győri kispályás labdarúgócsapat. Ehhez is kellene a már lemondott, de hatvan napig még aláírási joggal bíró ügyvezető és a csődbiztos aláírása. Két héten belül kiderül, hogy ez járható út-e. (Nem került szóba, de ott van a másodosztályú, de feljutásra esélyes Gyirmót. Így akár lehet elsőosztályú csapata Győrnek, csak nem a nagy múltú ETO, hanem a kistestvér Gyirmót. 600 milliót ők is kaptak az államtól a stadionjuk fejlesztésére tavaly.)

Szabados Gábor sportközgazdász szerint március 13-áig - vagyis a Quaestor-botrány kirobbanása után - kellett beadni a licenckérelmet, amihez üzleti tervet is kellett csatolni. Ezt aligha sikerült. A hiányzó dokumentumokat április 17-ig és május 8-ig lehet pótolni. A szintén a Nemzeti Sportnak nyilatkozó Szabados szerint jelenleg kizártnak tűnik, hogy az ETO megfeleljen a követelményeknek. Akkor pedig a harmadosztályba sorolhatják vissza.

Közben nyilatkozott a Kisalföldnek Balogh József, Győr korábbi, szocialista polgármestere arról, hogy építette át Tarsoly Csaba a stadiont és környékét. Ez azért érdekes, mert a Fidesz az építkezésre 2005-ben adott 17 milliárdos állami hitel miatt próbálja az MSZP-re tolni a Quaestor-ügyet. Balogh szerint 2001-ben kereste meg őt Tarsoly a stadionátalakítás ötletével, amihez a Deutsch Tamás vezette minisztérium 900 milliót ígért. A polgármester ehhez 500 milliót ajánlott még fel. Balogh mondta Tarsolynak, hogy ez így még kevés lesz, de Tarsoly azt válaszolta, hogy a többi pénz megszerzése az ő dolga. Az előkészítésben Balogh szerint ezután Szijjártó Péter, az akkori önkormányzat sportbizottságának vezetője is részt vett. 

2005-ben aztán Tarsoly megszerezte a fejlesztési bank 17 milliárdos hitelét. Ehhez jelzálog- és vételi jogot együttesen jegyeztek be. Így Balogh szerint nem igaz, hogy fedezet nélkül kapott hitelt Tarsoly. A gondok a volt polgármester szerint a hitel törlesztésénél kezdődtek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.