Csányi szerint a Quaestor-botrány kártérítésének 40 százalékát az OTP-nek kell állnia

gazdaság
2015 április 02., 05:01
comments 84

Mivel a tisztességesen működő befektetési szolgáltatók semmilyen módon nem tudják befolyásolni a többi ilyen szolgáltató működését, mindenképpen indokolatlan, hogy a szektor többi szereplője fizesse meg a hiányt - mondta Csányi Sándor az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerdán az RTL II Magyarul Balóval című műsorában.

Csányi Sándor arra a felvetésre válaszolt ezzel, hogy az OTP-t is hátrányosan érintheti, ha a Befektető-védelmi Alap (Beva) úgy dönt, hogy a Beva-tagoknak kell kifizetniük a Quaestor, a BudaCash és a Hungária Értékpapír Zrt. által okozott károkat. Csányi szerint ennek jogi vetülete, hogy azok a kötvények, amelyeket nem szabályosan bocsátottak ki, azok kötvények-e, és vonatkozik-e rájuk a Beva biztosítása.

Az OTP álláspontja az, hogy a szabályosan kibocsátott kötvények nem biztosítottak, hiszen a kibocsátók kockázatára nem terjed ki a Beva-biztosítás.

A Quaestornál azonban Csányi szerint sem lehet tisztán látni, hiszen a cégnél sokkal több kötvényt adtak el az ügyfeleknek, mint amit legálisan ki tudtak volna bocsátani, és ezek egy - egyelőre nem tudni mekkora - részére nincs fedezet.

„Amit végül ki kell fizetni, annak 40 százalékát sajnos az OTP-nek kell állnia”

- mondta Csányi Sándor.

Szerinte mindenképpen indokolatlan, hogy a szektor több szereplője fizesse meg a hiányt, mert a befektetési szolgáltatók tevékenysége központilag szabályozott és ellenőrzött, fizetjük a felügyeleti díjat, a biztosítási díjat a Befektető-védelmi Alapnak, de semmilyen módon nem tudjuk befolyásolni a többi befektetési szolgáltató működését.

Az OTP elnök-vezérigazgatója elmondta azt is, hogy a magyar pénzügyi rendszer 2008 óta több válságon is keresztülment, a brókerbotrányok sem a mai időkből erednek, hanem több évvel ezelőttre vezethetők vissza.

„A hólabda elgurult valamikor, keletkezett egy hiány, amit abban a percben nem kezeltek (...), és később a hólabda-effektus kapcsán egy nagy hiány keletkezett, ami mára pukkant ki, most került felszínre.”

Csányi Sándor beszélt arról is, hogy az OTP-t - amiatt, hogy rendszerszintű kockázatot hordozó, vagyis olyan bank, amelynek esetleges nem megfelelő működése, vagy összeomlása egy egész országra veszélyt jelent - a jogszabályoknak megfelelően szinte minden nap ellenőrzi a felügyelet, minden riportot, előterjesztést be kell küldeniük, és heti helyszíni ellenőrzések is vannak.

„Ez rendben is van, mert akinek nincs titkolnivalója, az nyugodtan néz az ellenőrzések elé.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.