Franciaországban tilos túl vékony modelleket alkalmazni

DIVAT
2015 április 03., 14:13
comments 137

Elfogadta a francia nemzetgyűlés azt a javaslatot, ami az anorexia elleni küzdelem érdekében megtiltja a túl vékony modellek alkalmazását. Az új egészségügyi törvény részeként megszavazott passzus előtt csütörtökön a szélsőséges soványságra való buzdítás szabálysértését is megalkották a képviselők.

A vita alatt álló törvénytervezethez benyújtott módosítás értelmében

„a modelltevékenység gyakorlása tilos minden olyan személy számára, akinek alacsonyabb a testtömegindexe az (egészségügyi minisztérium által) meghatározott szintnél”.

Az ügynökségeknek orvosi jelentésekkel kell ezentúl igazolniuk, hogy a modelljeik egészséges testtömegindexszel rendelkeznek. A törvény megsértéséért 6 hónapig terjedő börtönbüntetés és 75 ezer eurós (22,8 millió forint) pénzbírság szabható ki.

Az intézkedés révén Franciaország is csatlakozik azon országokhoz (Izrael, Spanyolország és Olaszország), amik már korábban felléptek a veszélyesen sovány modellek idealizálása ellen.

(Tehát nem csak felénk imád az állam belepofázni mindenbe.)

photo_camera Alessandra Ambrosio brazil modell (j) és Taylor Swift amerikai énekes (b) a tavalyi Victoria's Secret Fashion Show-n (Fotó: Leon Neal / AFP)

Csütörtökön a képviselők elfogadták azt a passzust, ami azokat bünteti, akik a szélsőséges soványság elérésére buzdítanak, mégpedig mellékhatásokkal járó, hosszan tartó táplálkozási korlátozások népszerűsítésével, és ezzel életveszélynek tehetnek ki egy embert, vagy veszélyeztethetik az egészségét.

Ez utóbbi intézkedés elsősorban az anorexiát támogató internetes oldalak beszüntetése érdekében született. A portálok működtetői egy évig terjedő szabadságvesztéssel és 10 ezer eurós (3 millió forintos) pénzbírsággal sújthatók, ha az egész törvénycsomagot jóváhagyja majd a parlament.

A nemzetgyűlési vita után a tervezetet a szenátusnak is jóvá kell majd hagynia.

A francia egészségügyi minisztérium szerint az országban 40 ezren küzdenek anorexiával, az érintettek 90 százaléka nő – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.