Cserélni kell Siófokon a Gorkij, a Felszabadulás és a Kilián György utcák neveit

POLITIKA
2015 április 10., 06:19
comments 124

„Sok bosszúsággal jár az érintettek számára, de nem mondhatunk nemet, a tudományos akadémia szakbizottsága szerint ezeket az elnevezéseket Magyarországon nem lehet utcanévként használni.”

– indokolta Lengyel Róbert, Siófok független, de inkább ellenzékinek, mint kormánypártnak mondható polgármestere a Sonline-nak, miért kell új nevet a Gorkij, a Felszabadulás és a Kilián György utcáknak. A megyei kormányhivatal már 2012-ben kérte az önkormányzatot, hogy tegyen eleget a kormányzati elvárásnak, és cserélje a neveket, de a város úgy döntött, inkább megvárja az MTA állásfoglalását az ügyben. Ez az állásfoglalás most érkezett meg, és eszerint már egyértelmű, hogy ha a város nem nevezi át az utcákat, akkor mulasztásos törvénysértés miatt elmarasztalhatóvá válik.

A Sonline szerint Somogy megyében több Lenin, Vöröshadsereg és Latinka Sándor utca is volt, de ezek már 2012-ben buktak a kormány akaratának megfelelően, csak a kevésbé egyértelmű nevek − mint a Gorkij, a Kilián vagy a Felszabadulás – maradtak.

A városnak már megvannak a tervei az új nevekre vonatkozóan:

  1. A Felszabadulásból Tóth Lajos utca lesz. Tóth Lajos az egyik siófoki városrész iskolájában tanított, de évekkel ezelőtt a Balatonba fulladt, mikor egy diákját akarta kimenteni a tóból.
  2. Gorkij --> Kenedy Ferenc. Kenedy Siófok iskolaalapító díszpolgára.
  3. Kilián György utca --> György utca.

A harmadikat tényleg MIÉRT??? Miért így?

Az érintett utcákban élők lakcímkártyáit díjmentesen cserélik.

(A címlapi képen Gorkij – szerintem remek regényíró – fotója a Wikipédiáról.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.