Titkolózik Quaestor-ügyben a győri önkormányzat

gazdaság
2015 április 13., 15:59
comments 42

Győr vezetése hétfőn reggel hatkor rendkívüli közgyűlésen tájékoztatta a város képviselőit az önkormányzat érintettségéről a Quaestor-botrányban. A rendkívüli ülést kezdeményező ellenzéki képviselők azt szerették volna tudni, hogy pontosan miért látta jónak Győr vezetése, hogy januárban csaknem 1 milliárdért vegyen a Quaestoron keresztül államkötvényt.

Nem tudni, hogy a végül zárttá nyilvánított ülésen hogyan magyarázkodott Borkai Zsolt, Győr fideszes polgármestere, de az ülés utáni sajtótájékoztatón elszólta magát, azt mondta, nem érti, miért Győrrel foglalkozik mindenki, amikor

voltak önkormányzatok, akik kétszer annyi pénzt bíztak a Quaestorra.

Ez azért érdekes, mert eddig úgy tudtuk, hogy Győr kötötte a legnagyobb értékű ügyletet a Quaestorral. A Belügyminisztériumnak elméletileg van listája arról, hogy melyik önkormányzatnak mennyi pénze volt brókercégnél, de mikor kértük ezt (ennek a cikknek a készítésekor), nem adták ide.

Most megkérdeztük Borkai Zsoltot is, hogy melyik önkormányzatokról beszélt, és honnan került a birtokába ez az információ. A polgármesteri hivatal ezt a választ küldte:

„Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata mindvégig korrekt tájékoztatást adott a Quaestor-ügyhöz kapcsolódóan. Méltatlan azonban, hogy kizárólag Győrrel van elfoglalva mindenki, miközben nem egyedi eset az, hogy egy önkormányzat a szabad pénzeszközeihez kapcsolódóan – a jogszabályi előírásoknak megfelelően – állami garanciával rendelkező magyar államkötvényt vásárol. Nem feladatunk azonban és nem is foglalkozunk az érintett önkormányzatokkal, hiszen Győr városának az a legfontosabb, hogy mielőbb visszakapja a befektetett összeget, valamint hogy a csalás áldozatává váló kisemberek is méltányos elbírálásban részesüljenek.”

Mi szívesen foglalkozunk más önkormányzatokkal is, csak mondják végre meg, melyik önkormányzatokról van szó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.