Borkai szerint vannak önkormányzatok, melyek dupla annyi pénzt tartottak brókercégnél, mint amennyit Győr

gazdaság
2015 április 13., 06:43
comments 62

Üzleti érdekekre hivatkozva zárt ülésen tájékoztatta a győri közgyűlést hétfőn Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a Quaestor cégcsoporthoz kapcsolódó államkötvényekről és a város szabad pénzeszközeinek jelenlegi helyzetéről.

A rendkívüli közgyűlés összehívását ellenzéki képviselők kezdeményezték, az szokatlan időpontban, reggel hat órakor kezdődött.

A zárt ülés elrendelése előtt Neupor Zsolt (DK) úgy fogalmazott, nem látja okát zárt ülés elrendelésének, hiszen közérdekű adatokról van szó. Csörgits Lajos aljegyző azt mondta, hogy a döntés mérlegelés kérdése.

Borkai Zsolt az ülés után parttalannak nevezte a város jelenlegi politikai vitáit. Úgy fogalmazott, hogy

„az elmúlt hetekben adott tájékoztatásokból világosan kiderült, hogy a városnak megvan a pénze.”

A polgármester azt mondta, teljesen biztos abban, hogy a jelenleg zárolás alatt álló egymilliárd forintot a város meg fogja kapni, mert államkötvényt vásároltak. Véleménye szerint sokkal jobb helyzetben van Győr, mint az a harmincezer károsult, akiknek a pénzéből fiktív kötvényeket bocsátottak ki.

Borkai Zsolt szerint az önkormányzat felelősen gazdálkodott eddig is, és holnapután is ugyanezt tennék, mert arról nem az önkormányzat tehet, hogy egy csaló átverte az embereket. A politikus szerint a felügyeleti rendszert kellene szigorítani, mert banki botrányok az elmúlt időszakban is voltak.

Példaként a K&H Bankot (azaz a 2003-as Kulcsár-ügyet) említette, szavai szerint akkor is az a kérdés merült fel, hogy miért oda tették az emberek a pénzüket.

A polgármester feltette azt a kérdést is, hogy azokkal a településekkel miért nem foglalkozik senki, ahol nem egymilliárdos, hanem

„kétszeres értékű befektetés volt valamelyik brókercégnél.”

A győri önkormányzat az idén január 16-án vásárolt államkötvényt a Quaestoron keresztül 999 987 373 forint értékben. (MTI)

Korábban három önkormányzat brókerházas ügyét szedtük össze ebben a cikkben, de mivel a Belügyminisztérium nem adott teljes körű tájékoztatást a 444 kérdésére, hogy mennyi pénzt helyeztek el brókerházaknál az önkormányzatok, nem tudni, kinek és mennyi pénze ragadt be a bedőlt cégeknél. Eddig úgy tudtuk, Győr volt benn a legtöbb pénzzel, de Borkai szavai szerint nem így van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.