Kamugyanús történet terjed egy 3 millióra bírságolt sütis néniről

INTERNET
2015 április 14., 13:12
comments 203

„3 millió forintra büntették a saját házi süteményeit áruló nénit a nyugatinál”

– ezzel a címmel közölt délután egy posztot az organikusok.blogspot.hu. A történettel kapcsolatban sokan megkerestek minket, hogy igaz-e.

photo_camera Forrás: organikusok.blogspot.hu

A posztban lévő fotó tavaly júniusban került ki a Facebookra, és több mint 22 ezren megosztották a „nagyon szegény” néni történetét, aki „minden nap süt valami isteni finom dolgokat kiegészítvén szánalmas jövedelmét”. A poszt szövege szerint pedig emiatt a nénit „megtalálták a NAV emberei”, többször vásároltak tőle, és felsorolták a szabályszegéseket: nem adott blokkot, nincs engedélye a Nyugati pályaudvaron árulni, nem tartotta be a HACCP szigorú szabályait, munkanélküliként van beregisztrálva, de kereső tevékenységet folytat. Mint írják, az állítólagos NAV-emberek szerint 1 év működés alatt „1,5 millió forint adóhiányt okozott az országnak, és további 1,5 millió forint pénzbüntetést kapott”.

A történet több ponton is sántít:

  • A NAV ugyanis csak adóügyekben vizsgálódik.
  • A pályaudvari áruláshoz engedélyt nem tőlük, hanem a közterületfelügyelettől kell kérni.
  • A HACCP-t sem a NAV, hanem az ÁNTSZ vizsgálja.
  • Gyanúsan magas a büntetés mértéke.

A NAV ilyen eseteknél egyébként adótitok miatt nem is adhat tájékoztatást.

Az organikusok.blogspot.hu-n egyébként nincs rendes impresszum, és olyan hírek szoktak megjelenni, mint „Nagyanyáink titka. Ezért nem volt narancsbőrös a testük” vagy „Egy kenőcs, ami fájdalom csillapító, és a bőrelváltozásokat is helyre teszi. Az orvosok szája be van tömve pénzel, ezért hallgatnak”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.