A baloldali szavazók is besegítettek a Jobbik tapolcai sikerébe

Tbg
POLITIKA
2015 április 15., 12:19
comments 249

Leginkább Tapolcán és a kisebb településeken vesztette el támogatóit a Fidesz a múlt hétvégi időközi választáson, ezek a választók pártoltak át a Jobbikhoz, míg a két másik városban a Fidesz és a baloldal támogatottsága jelentősen nem változott.

Mindez a Policy Agenda elemzéséből derül, melyet "Tapolca után" címmel publikáltak szerdán.

A PA a mostanában rendezett választásokon elért eredmények alapján háromféle településtípust különböztet meg aszerint:

  • Budapest;
  • megyei jogú városok és 20 ezer fő feletti városok;
  • 20 ezer fő alatti városok és községek.

Ebből csak egy típus volt jellemző a veszprémi 3-as választókerületben: három nagyobb, de húszezer fő alatti város (Ajka, Sümeg, Tapolca) és a kisebb községek.

photo_camera Tapolca, 2015. április 12.
Rig Lajos, a Jobbik tapolcai országgyűlési képviselőjelöltje (k) érkezik sajtótájékoztatójára, mellette jobbra és Szabó Gábor pártigazgató Tapolcán 2015. április 12-én. Ezen a napon tartották a tapolcai időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 3-as választókerületében. Az adatok 99,13 százalékos feldolgozottsága alapján Rig Lajos kapta a legtöbb szavazatot.
MTI Fotó: Varga György

Az elmúlt időszakban tartott választásokon az MSZP tipikusan a nagyobb városokban, míg a Jobbik a kisebb településeken tudott erőt mutatni, és ezek a tendenciák a mostani választáson is megmutatkoztak.

„A községekben adták le az összes szavazat 34,7%-át. A Jobbik a községekben 17%-kal javított egy évvel ezelőtti eredményéhez képest (24,8%-ról 42%-ra). Ezzel párhuzamosan a baloldal 1,1%-ot, a Fidesz 13,9%-ot rontott.”

A Jobbik mégsem itt, hanem Tapolcán győzte le ellenfeleit igazán, aminhez hozzájárult az is, hogy a szélsőséges párt itt már megvetette a lábát, 2014-ben elvitték a polgármesteri címet, amikor Dobó Zoltán a szavazatok 39%-át szerezte meg.

„Ha itt nem győznek 1800 szavazattal a Fidesz-KDNP jelöltje előtt, akkor elmegy a választókörzet. A maradék 59 településen összesen 1600 szavazattal kaptak kevesebbet, mint a kormánypárt indulója.”

Az MSZP - bár nagyon elmaradt a két jobboldali párttól - a nagyobb településeken (Ajka, Sümeg, Badacsonytomaj) még valamennyit erősödött is, ugyanakkor a kisebb községekben továbbra sem tud visszaerősödni.

A PA szerint ebben a mostani kampányuk is szerepet játszhatott, amely a brókerbotrányt helyezte középpontjába, ami országosan ugyan ismerős ügy, helyben mégiscsak az érintetteket izgatja igazán. A PA szerint a baloldal általános hiányossága, hogy nem tudja megszólítani a kisebb településeken élőket, míg a Jobbik éppen itt hatékonyan tud kampányolni azzal, hogy ők nem részesei az elmúlt 25 évnek, és ők egyedül képesek csak felszámolni a korrupciót.

Komoly gondot jelenthet azonban a Fidesznek, hogy az utóbbi évtizedekben stabil hátországuknak számító kistelepülésekről származó táboruk rohamosan fogy, és pártol át a Jobbikhoz.

A tapolcai áttörés azonban a PA szerint egy új jelenségnek is köszönhető: a baloldali szavazók, akik eddig kitartottak a baloldal mellett, átszavaztak a Jobbikra  - a Fidesz legyőzésének reményében.

"20 ezer fő alatt három város található a körzetben, ők adták a szavazatok 31,5%-át. Itt a Jobbik 21,4%-kal többet szerzett, mint egy éve. A Fidesz 12,7% rontott, a baloldal is veszített 5%-ot."

Az MSZP Tapolcán még ennél is többet, 8%-ot vesztett az egy évvel korábbi eredményéhez képest, azaz "a csalódott Fidesz szavazók tömegei mellett, láthatólag a baloldali szavazók egy része is átszavazhatott a Jobbikra, hogy legyőzzék a Fideszt."

A Jobbik politikai ütőkártyájával ebben a cikkben, Vona Gábor imázsának átváltozásával ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.